ŠTA JE KRALJICA MISLILA O SVOJOJ PORODICI? Imala je specifično mišljenje o SVAKOM, ovo se dešavalo iza KULISA!
Kraljica Elizabeta II, Foto: Profimedia

STOIČKI SE NOSILA

ŠTA JE KRALJICA MISLILA O SVOJOJ PORODICI? Imala je specifično mišljenje o SVAKOM, ovo se dešavalo iza KULISA!

Od Dajane, pa sve do Kamile, a sada i Megan i Harija, porodične nesuglasice i misterije zatvorenih vrata Bakingemske palate su intrigirale javnost

Objavljeno: 09:53h

Britanska kraljica Elizabeta II imala je veoma specifično mišljenje o svakom članu njene porodice. U više navrata je davala izjave povodom njihovih postupaka koje su imali u javnosti, ali je uvek držala odmerenu distancu.

Pravila, protokoli, zvanični događaji i sve ostalo što je išlo uz titulu kranjice ona je umela najbolje da ispoštuje, čak i kada je imala velike životne krize, trudila se da sa kraljevskim dužnostima nosi profesionalno.

No, njeni potomci, počevši od budućeg kralja, Čarlsa, imali su pregršt životnih prekretnica sa kojima se kraljica stojički nosila. Od Dajane, pa sve do Kamile, a sada i Megan i Harija, porodične nesuglasice i misterije zatvorenih vrata Bakingemske palate su intrigirale javnost. Međutim, šta je o svemu tome mislila ona, Elizabeta II?

Kraljica Elizabeta
foto: Profimedia

O pokojnoj princezi Dajani

Endrju Morton, autor biografije iz 1992, "Diana: Her True Story: In Her Own Words", napisao je da je odnos između kraljice Elizabete i Dajane bio pristojan, ali formalan, "upravljan činjenicom da je bila udata za njenog starijeg sina i budućeg monarha . U prvim danima, Dajana je jednostavno bila prestravljena od svoje svekrve. Održala je formalne počasti — spuštajući dubok naklon svaki put kada su se srele — ali je inače držala distancu.

Iako nisu bili baš bliski, kraljica je odobrila Čarlsov izbor - ili bolje rečeno, odobrila je ženu za koju je verovala da je Dajana. Da nije dala svoj pečat odobravanja, veza ne bi napredovala. "Kraljica nikada nije ostavila zabeležen utisak", tvrde autori biografija. "Ona je veoma zatvorena. Dakle, ne znamo. Ne možemo pristupiti njenim dnevnicima ili njenim privatnim mislima. Možemo pogledati njene postupke i njeno ponašanje; to su tragovi koje imamo."

Princeza Dajana
Princeza Dajanafoto: Profimedia

O Čarlsu i Kamili

Princ od Velsa se 2005. oženio svojom dugogodišnjom ljubavlju, Kamilom Parker Bouls. Brak princa Čarlsa i Kamile bio je kulminacija ljubavne veze koja je trajala četiri decenije, skandalizujući Englesku, širi svet i samu kraljicu Elizabetu II. Međutim, nakon preživjelih razvoda, tragične smrti princeze Dajane i ismeavanja javnosti, princ od Velsa i vojvotkinja od Kornvola su se pojavili kao jak tim, na ivici vođenja britanske kraljevske porodice u budućnost. Hronologija burne veze princa Čarlsa i Kamile dokazuje da ponekad članovi kraljevske porodice dobiju svoj bajkoviti kraj.

U poruci naciji povodom obeležavanja Dana pristupanja i početka godine njenog jubileja, Njeno Veličanstvo je neočekivano izrazilo "iskrenu želju" da Kamila bude poznata kao supruga kralja kada princ od Velsa to postane.

Razmišljajući o podršci koju su joj ljudi pružali tokom njene 70-godišnje vladavine, kraljica je tom prilikom napisala: "Želela bih da vam svima izrazim svoju zahvalnost na podršci. Ostajem večno zahvalna zbog lojalnosti i naklonosti koje mi i dalje pružate. I kada, u punom vremenu, moj sin Čarls postane kralj, znam da ćete njemu i njegovoj supruzi Kamili pružiti istu podršku koju ste mi dali; i moja je iskrena želja da, kada to vreme dođe, Kamila bude poznata kao kraljica supruga dok nastavlja svoju lojalnu službu."

Čini se da je kraljičina intervencija zatvorila stvar. To se može posmatrati kao još jedan primer kako Njeno Veličanstvo želi da iznese svoje stavove kada je u pitanju budućnost institucije i pomogne da početak vladavine njenog sina bude bez većih problema.

Princ Čarls i Kamila
Princ Čarls i Kamila foto: AP/ Jonathan Brady

O Kejt i Vilijamu

Biograf princeze Dajane Endrju Morton rekao je da kraljica gleda na vojvodu i vojvotkinju od Kembridža "kao na budućnost" Engleske i veruje da će Čarls jednostavno delovati kao "međuregnum", poput kralja Edvarda VII pre njega, sa pravim "teretom monarhije" koji pada na par ramena.

"Stvar u vezi Kejt je da je kraljica sa njom bila impresionirana, svakako je obožavala i volela Vilijama zbog njega samog, a ne zbog njegove titule. Morton je objasnio. "Ona provodi mnogo više vremena podržavajući i negujući vezu između Vilijama i Ketrin nego sa Čarlsom i Dajanom. Prilično je jasno da neće ponoviti tu grešku."

Autor je dalje istakao da je "sve što se dogodilo u vezi Kejt i Vilijama bilo prilično strateško, prilično promišljeno, nakon nekog vremenskog perioda. Dodao je: "U početku niko u kraljevskom domu nije očekivao ni sekundu da će se univerzitetska romansa sa Ketrin i Vilijamom nastaviti još neko vreme nakon što diplomiraju, kao i većina koledž romansa koje se raspadaju pod intenzivnim ispitivanjem poslova i geografije. Ali od početka, kraljica Elizabeta je bila veliki obožavatelj vojvotkinje i "praktično je preskakala" od radosti dan kada su se ona i princ Vilijam konačno venčali", kaže Morton.

1 / 8 Foto: Profimedia

Megan i Hari

Ako je tragična smrt princeze Dajane potresla Bakingemsku palatu, dolazak nove vojvotkinje i supruge Megan Markl, uzburkao je temelje ove porodice. Mnogi su je od početka odbacili, a najbliži članovi porodice su se nekako "fejk" trudili da joj pomognu da se uklopi. Megan, koja je izjavila da nije bila svesna u šta se uplela, trudila se da isprati sve obaveze koje je dobila titulom vojvotkinje. Međutim, nije sve išlo po planu i ubrzo su Hari i Megan odlučili da se odreknu titule.

Nakon toga su se preselili u LA i odlučili da u intervjuu sa Oprom Vinfi otkriju šta se dešavalo iza zatvorenih vrata engleske palate.

Izjava kraljice Elizabete kao odgovor na intervju Megan Markl i princa Harija sa Oprom Vinfri sadržala je rečenicu koja se izdvaja.

1 / 6 Foto: Profimedia

Bakingemska palata objavila je kratku izjavu od 61 reči u ime kraljice (94), dva dana nakon što je intervju emitovan u SAD, dok je kraljica rekla da je porodica "tužna" što je čula za Meganine i Harijeve izazove i izjavila:"Hari, Megan a Arči će uvek biti veoma voljeni članovi porodice", takođe je primetila da "neka sećanja mogu da variraju" što se tiče pitanja i zabrinutosti koje su pokrenuli u njihovom intervjuu.

Komentar je bio "osnovni ubod" i ukazuje na neslaganje među porodicom u vezi sa nekim tvrdnjama iznetim u intervjuu, rekao je tada insajder iz kraljevske porodice.

(Espreso/B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.