SEVERNA KOREJA NE ODUSTAJE: Kim Džong Un je ovim potezom OPET UZBURKAO STRASTI!
Kim Džong Un, Foto: EPA / KCNA

TENZIJE

SEVERNA KOREJA NE ODUSTAJE: Kim Džong Un je ovim potezom OPET UZBURKAO STRASTI!

Kim je to izjavio tokom svog jučeranjeg obraćanja parlamentu

Objavljeno:

Severnokorejski lider Kim Džong Un naglasio je da njegova zemlja nikada neće odustati od nuklearnog oružja koje joj je potrebno da bi se suprotstavila SAD, optuživši Sjedinjene Države da slabe odbranu Severne Koreje i ruše njegovu vladu, javili su državni mediji danas.

Kim je to izjavio tokom svog jučeranjeg obraćanja parlamentu, gde su članovi usvojili zakon koji reguliše upotrebu nuklearnog oružja, što je opisao kao korak za učvršćivanje nuklearnog statusa zemlje.

Kancelarija generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša saopštila je da je "duboko zabrinuta" zbog novog zakona, i napomenula da potraga Severne Koreje za programom nuklearnog oružja "i dalje zanemaruje rezolucije Saveta bezbednosti o prekidu takvih aktivnosti".

Antonio Gutereš
foto: EPA-EFE/STR

Novi zakon precizira uslove u kojima bi Sever bio sklon da upotrebi svoje nuklearno oružje, uključujući i kada utvrdi da se njegovo rukovodstvo suočava sa neposrednim "nuklearnim ili nenuklearnim napadom neprijateljskih snaga".

Zakon zahteva od vojske Severne Koreje da "automatski" izvode nuklearne udare protiv neprijateljskih snaga ako se vodjstvo Pjongjanga nadje na udaru.

Kim je takodje kritikovao Južnu Koreju zbog njenih planova da proširi svoje sposobnosti za konvencionalne udare i ponovo izvede velike vojne vežbe sa SAD, opisujući ih kao "opasnu" vojnu akciju koja podiže tenzije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.