ON JE BIO SKRIVENA SILA U ELIZABETINOM ŽIVOTU: Ovako je pričala o Filipu, odustala od borbe nakon njegove SMRTI?
Kraljica i kralj, Foto: Profimedia

BRAK

ON JE BIO SKRIVENA SILA U ELIZABETINOM ŽIVOTU: Ovako je pričala o Filipu, odustala od borbe nakon njegove SMRTI?

On je neko ko ne prihvata lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i stena svih ovih godina

Objavljeno:

Princ Filip, vojvoda od Edinburga, umro je 9. aprila 2021. godine, skoro četiri godine nakon što se zvanično povukao sa javnih dužnosti u avgustu 2017. Imao je 99 godina.

Bio je u braku sa kraljicom Elizabetom II više od 70 godina, otkako su se njih dvoje venčali u Vestminsterskoj opatiji 20. novembra 1947. Za strance je izgledalo kao da imaju savršenu romansu, između njihovog venčanja iz bajke — prvog britanskog venčanja. kraljevsko venčanje će se prenositi uživo - i njihova zajednička ljubav prema mjuziklu Rodžersa i Hamerštajna u Oklahomi! (naročito pesma „Ljudi će reći da smo zaljubljeni“).

Povodom njihove 50. godišnjice 1997. godine, kraljica je u govoru napomenula da je on bio često skrivena sila u njenom održavanju na čelu pola veka:

Juče sam slušao kako princ Filip govori u Guildhallu, a zatim sam predložio zdravlje našeg domaćina. Danas su uloge zamenjene.

Bojim se da je princ Filip često morao da me sluša kako govorim. Često smo unapred razgovarali o mom nameravanom govoru i, kao što možete zamisliti, njegovi stavovi su izneti na otvoren način.

Princ Filip
foto: Profimedia

On je neko ko ne prihvata lako komplimente, ali on je, jednostavno, bio moja snaga i stena svih ovih godina, i ja, i cela njegova porodica, i ova i mnoge druge zemlje dugujemo mu veći dug nego što bi on ikada tvrditi, ili ćemo ikada saznati.

Ali kraljevski insajderi su znali da brak nije tako lako održati kao što su neki mislili. Ta strana priče nedavno je prikazana u hit Netfliks seriji The Crown. U prvoj sezoni izmišljenog šoua, glumac Met Smit prikazuje kraljevsku porodicu kako se bori da svira drugu violinu svojoj supruzi visokog profila nakon što ona postane engleska kraljica. TIME-ova naslovna priča o princu Filipu od 21. oktobra 1957. takođe je primetila da se Elizabetina porodica rugala njegovom manje dobrostojećem vaspitanju - iako je to zapravo bila blagodat za porodicu iz perspektive odnosa s javnošću, jer se na njega gledalo kao na bližnjeg.

Godine 2016, u svetlu debija emisije, TIME je objasnio šta treba da zna o tome kako je njihov brak počeo: „Filip je upoznao Elizabet, svoju treću rođaku, kada su bili deca. Od svoje 13. godine bila je opčinjena... Nikada se nije zaljubila u drugog muškarca, iako je on imao druge veze dok je ona odrasla. Kao što je sugerisano u prvoj epizodi Krune, Elizabetina porodica nije odobrila meč.

Princ Filip
foto: Profimedia

Kada se serija vratila za svoju drugu sezonu, TIME je dublje pogledao jedno od najnapetijih vremena u njihovoj vezi - i kako je možda njihov brak bio jači nego što je emisija sugerisala:

Da, Filip je krenuo na samostalnu kraljevsku turneju (opisanu u emisiji kao „petomesečni stag do“, britanski ekvivalent momačke večeri) po zemljama Komonvelta, uključujući Novu Gvineju, Cejlon (sada poznat kao Šri Lanka) i Malajskom poluostrvu 1956. godine, devet godina nakon što se oženio kraljicom.

Bilo je to teško vreme za vezu ovog para, posebno pošto je njihova jedina komunikacija tokom Filipovog dugog perioda odsustva iz Engleske bila telegram, pismo i povremeni telefonski razgovori koji se teško čuju, kao što je prikazano u emisiji.

…Emisija sugeriše da je Filip nastavio da bude neveran tokom kraljevske turneje, uz ohrabrenje svojih saputnika. Najveći deo ovog nametanja dolazi od njegove desne ruke, potporučnika Majkla Parkera, čija žena podnese zahtev za razvod od njega kada dobije dokaze o njegovoj preljubničkoj prirodi. (Ovo je tačno: prema knjizi Tima Healda Vojvoda: Portret princa Filipa, Eileen Parker je tužila svog muža za razvod dok je bio odsutan.)

1 / 5 Foto: Profimedia

Ali uprkos glasinama o Filipovoj neveri, a njegovo ime je povezano sa ženama poput spisateljice Dafne du Morije i zvezde kabarea Helene Korde, nema dokaza da je on ikada imao aferu.

Bonus video:

04:45

BRZE VESTI 09.09.2022. 15:55

(Espreso/Time)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.