"POSTOJI OZBILJAN RIZIK OD RATA SA RUSIJOM": Tenzije na ivici EKSPLOZIJE, još jedan sukob na POMOLU?
Ilustracija, Foto: EPA/ AZERBAIJAN ARMENIA NAGORNO KARABAKH CONFLICT

spremaju se

"POSTOJI OZBILJAN RIZIK OD RATA SA RUSIJOM": Tenzije na ivici EKSPLOZIJE, još jedan sukob na POMOLU?

Ociepa je dodao da će ovaj mogući ishod biti povezan sa sukobom između Rusije i Ukrajine

Objavljeno:

Zamenik poljskog ministra odbrane Marcin Ociepa izjavio je kako postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom s kojim će se ta zemlja suočiti u idućih 3 do 10 godina, prenosi poljski medij "Dziennik Gazeta Prawna".

Prema tim informacijama, on je upozorio kako sadašnje vreme zemlja mora da iskoristi za maksimalno naoružavanje poljske vojske.

Ociepa je dodao da će ovaj mogući ishod biti povezan sa sukobom između Rusije i Ukrajine.

Govoreći o vremenskom okviru, Ociepa je napomenuo da Poljska očekuje da će Rusiji trebati upravo toliko godina da obnovi svoj vojni potencijal, dodavši da Poljska to vreme treba da potroši na potpunu modernizaciju svoje vojske, bez obzira na troškove, prenosi arapski televizijski kanal "Al Mayadeen".

- Trebalo bi da iskoristimo ovo vreme da u potpunosti ponovno opremimo poljsku vojsku... Naš zadatak je pronaći taj novac i dobro ga potrošiti - rekao je ministar.

U nacrtu državnog proračuna za iduću godinu, kako je naveo, planirani su rekordni izdaci za vojsku - više od 20 milijardi eura (97 milijardi poljskih zlota), od čega su 8,5 milijardi kapitalni izdaci namenjeni uglavnom za sprovođenje investicija i investicijske kupovine Ministarstva nacionalne odbrane, piše "Jutarnji list".

O izjavama Marcina Ociepe izvestili su ruski državni mediji.

- "Postoji ozbiljan rizik od rata s Rusijom", rekao je Ociepa, dodajući da vreme ovog potencijalnog rata ovisi "o tome kako će završiti sukob u Ukrajini - prenosi RT.

Prema poljskom zvaničniku, to bi na kraju zavisilo o tome "koliko će godina Rusiji trebati da obnovi svoj vojni potencijal", navodi se dalje te dodaje da Ociepa nije naveo nikakve dodatne faktore koji bi mogli da povećaju ili smanje rizik od sukoba.

Ociepa je pokrenuo to pitanje dok je opisivao "geopolitičku stvarnost" koja je Poljsku, kako prenose ruski mediji, navodno naterala da ubrzano povećava vlastiti odbrambeni potencijal.

- Moramo da iskoristimo ovo vreme za maksimalno ponovno naoružavanje poljske vojske - rekao je novinama, dok je branio ono što su poljski mediji nazvali "rekordnim" budžetomza odbranu, uvećanim određenim "nedefinisanim" dodatnim troškovima.

Varšava već duže vreme ukazuje na navodnu pretnju iz Rusije - od pokretanja vojne operacije Moskve u Ukrajini krajem februara, Poljska zajedno s baltičkim državama traži od SAD-a i NATO-a dodatnu vojnu podršku, navodeći tu navodnu pretnju, navode mediji iz Rusije.

1 / 7 Foto: Profimedia

Poljska će postati tenkovska supersila, za desetak godina imaće više tenkova nego Ujedinjena Kraljevina, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija i Italija zajedno, izvestio je nedavno, između ostaloga i za vojna pitanja specijalizovani magazin Popular Mechanics.

Nedavno je američka kompanija "General Dynamics Land Systems "objavila je kako je s poljskom vladom potpisala ugovor o prodaji 250 tenkova M1A2 Abrams. Ugovor je vredan 1,15 milijardi dolara, odnosno 4,6 miliona dolara po tenku, o čemu je "Jutarnji list" ranije posao.

To je deo još većeg posla vrednog ukupno šest milijardi dolara, koji uključuje i nabavku 26 Herculesa (oklopnih vozila za spasavanje), 776 tenkovskih mitraljeza, veliku količinu tenkovske municije, simulatore, petogodišnju obuku i tehničku podršku...

Vest o potpisivanju ugovora o nabavci američkih tenkova dolazi nakon što je Poljska s Južnom Korejom sklopila još vredniji ugovor o nabavci velike brojke od 980 tenkova K2 Black Panther, 648 samohodnih haubica K-9 Krab i 48 naprednih školskih/lakih borbenih aviona FA-50.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.