ERDOGAN PODIGAO TENZIJU, REAGOVALI GRCI: I to pravo kod NATO PAKTA!
Redžep Tajip Erdogan, Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

napeto

ERDOGAN PODIGAO TENZIJU, REAGOVALI GRCI: I to pravo kod NATO PAKTA!

Grčki diplomatski izvori rekli su u sredu da tursko pismo iskrivljuje stvarnost

Objavljeno:

Grčka je poslala pisma NATO-u i Ujedinjenim nacijama, žaleći se na, kako ih naziva, "zapaljive" izjave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i tražeći od njih da osude ponašanje Ankare, rekli su u sredu diplomatski izvori.

Dve zemlje – saveznici u NATO-u, ali istorijski neprijatelji – decenijama su u sporu oko niza pitanja, nadletanja Egejskog mora i podeljenog Kipra.

Rakete
foto: Printscreen twitter

Evropska unija je u ponedeljak izrazila zabrinutost zbog Erdoganovih izjava u kojima se optužuje članica EU Grčka da je okupirala demilitarizovana ostrva u Egejskom moru i rekla da je Turska spremna da „učini ono što je neophodno“ kada za to dođe vreme.

Kako prenosi turska državna novinska agencija, ove sedmice su poslata pisma Evropskoj uniji, NATO-u i Ujedinjenim nacijama u kojima Turska pojašnjava svoj stav i mišljenja o pitanjima koja uključuju suprotstavljene pretenzije na vazdušni prostor, teritorijalne vode i status demilitarizacije Egejskog mora. ostrva, između ostalog.

Grčki diplomatski izvori rekli su u sredu da tursko pismo iskrivljuje stvarnost i da su argumenti Turske neosnovani i krše međunarodno pravo. Grčka je, kako su rekli, takođe poslala pisma Ujedinjenim nacijama i NATO-u.

„Pozicija Turske je destabilizujući faktor za jedinstvo i koheziju NATO-a slabljenjem južnog krila alijanse u vreme krize“, rekao je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas u pismu generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, prenosi Rojters.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.