EVROPSKI GRAD ZABRANIO REKLAMIRANJE MESNIH PROIZVODA: Iza svega se krije bizaran RAZLOG, ovo će vas IZNENADITI!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrana

EVROPSKI GRAD ZABRANIO REKLAMIRANJE MESNIH PROIZVODA: Iza svega se krije bizaran RAZLOG, ovo će vas IZNENADITI!

Desničarska partija BVNL saopštila je da je taj potez „neprihvatljivo kršenje preduzetničke slobode“ i da bi bio poguban za uzgajivače svinja

Objavljeno:

Vlasti holandskog grada Harlema planiraju da od 2024. godine zabrane većinu reklama za mesne proizvode postavljene na javnim mestima zbog uticaja proizvodnje takve hrane na klimu.

Zakon, koji je verovatno prvi takve vrste u svetu, izradila je stranka zelenih GroenLinks, a protiv njega je naišao sektor mesa i oni koji ga smatraju ugrožavanjem prava na slobodu govora.

Prema nalazima UN, stoka proizvodi više od 14% svih gasova staklene bašte, uključujući i metan.

"Meso je veoma štetno po životnu sredinu. Ne možemo ljudima govoriti o klimatskoj krizi i istovremeno ih ohrabrivati da kupuju proizvode koji na nju utiču", rekao je Zigi Klazes, odbornik GroenLinksa, a prenosi Bi-Bi-Si.

„Zabrana reklamiranja iz političkih razloga liči na diktaturu“ Vlasti grada od 160.000 stanovnika navode da još nije odlučeno da li će održiva proizvodnja mesa biti uključena u zabranu reklamiranja. Mesna industrija je vrlo brzo reagovala na ovu odluku.

Vlasti govore ljudima šta je najbolje za njih, to nije dobro“, rekao je portparol Centralne organizacije sektora za meso.

Desničarska partija BVNL saopštila je da je taj potez „neprihvatljivo kršenje preduzetničke slobode“ i da bi bio poguban za uzgajivače svinja.

1 / 7 Foto: Profimedia

„Zabrana reklama iz političkih razloga je slična diktaturi“, rekao je Džoi Rademaker iz BVNL-a.

Advokat Herman Broring sa Univerziteta u Groningenu rekao je da bi takav zakon mogao ugroziti slobodu izražavanja i dovesti do tužbi veletrgovaca. Oko 95% ljudi u Holandiji jede meso, ali više od polovine ga ne konzumira svaki dan. Amsterdam i Hag su već zabranili oglašavanje za industriju avijacije i fosilnih goriva.

Bonus video:

05:19

TRGOVAC PENZIONERKI UVALIO POSTELJINU ZA 107.000 DINARA! Ovim trikovima ih NAVUKU da kupe, a čim pokucaju na vrata tražite im OVO

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.