IZVEŠTAJ IAEA IZ ZAPOROŽJA ZABRINJAVAJUĆI: Hitno potrebne mere
Zaporožje, Foto: Profimedia

alarmantno

IZVEŠTAJ IAEA IZ ZAPOROŽJA ZABRINJAVAJUĆI: Hitno potrebne mere

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju

Objavljeno:

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je danas izveštaj o Ukrajini u kojem je navela da postoji hitna potreba za uvođenjem privremenih mera da bi se sprečila nuklearna nesreća koja bi proistekla fizičkim oštećenjem nuklearne elektrane Zaporožje.

IAEA je navela da je spremna da odmah počne konsultacije koje bi dovele do hitnog uspostavljanja nuklearne bezbednosne zone u Zaporožju, preneo je Rojters.

Rusija, Ukrajina, rat, Zaporožje
foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY, Profimedia, Google Earth

Međunardna agencija za atomsku energiju je naglasila i da je veoma zabrinuta zbog situacije u nuklearki.

IAEA je saopštila da je njen tim uočio štetu učinjenu na različitim lokacijama, od kojih su neke bile u blizini zgrade reaktora.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju preporučila je da se odmah prekine sa granatiranjem nuklearke i okoline da bi se izbegla dalja šteta i da bi se osigurala bezbednost za zaposlene i fizički integritet objekta u cilju bezbednog i pouzdanog funkcionisanja, navodi se u izveštaju, preneo je Sputnjik.

Iako projektili koji se ispaljuju nisu doveli do vanredne situacije, granatiranje neprekidno ugrožava nuklearnu bezbednost, uz potencijalni uticaj na kritične funkcije nuklearke što može da ima i radiološke posledice, ističe se u dokumentu.

Zaporožje
foto: Profimedia

U izveštaju se naglašava da je potrebno obustaviti sva ratna dejstva koja mogu da utiču na sistem snabdevanja strujom. „Nekoliko puta je u potpunosti ili delimično dolazilo do prekida snabdevanja strujom izvan nuklearke usled ratnih dejstava u toj oblasti. Agencija sugeriše da se bek-ap sistem snabdevanja izvan objekta obnovi u skladu sa projektom i da bude uvek dostupan, kao i da budu obustavljena sva ratna dejstva koja mogu da utiču na snabdevanje, navedeno je u izveštaju.

Agencija, takođe, smatra da je neophodno da se osigura pouzdana komunikacija između nuklearke i svih spoljnih organizacija.

IAEA je navela i da granatiranje nuklearke može da dovede do oštećenja važne opreme i neograničene emisije radioaktivnih supstanci i zbog toga treba izbegavati granatiranje koje dovodi u opasnost bezbednost nuklearke.

Eksperti agencije su, inače, registrovali oštećenja na nuklearki, uključujući deo za čuvanje radioaktivnog otpada i novog nuklearnog goriva.

U izveštaju se još ističe da zainteresovane strane treba da preuzmu odgovornost i daju doprinos osiguravanju efikasnih lanaca isporuke u cilju nuklearne bezbednosti nuklearke u svom uslovima, uključujući transportne koridore.

U izveštaju je preporučeno da se poboljšaju uslovi u kojima ukrajinsko osoblje radi u nuklearnoj elektrani. Ukrajinsko osoblje je pod stalnim velikim stresom i pritiskom, posebno jer je na raspolaganju ograničen broj ljudi, saopštila je IAEA i dodala da to nije održivo i da bi moglo dovesti do povećane ljudske greške koje bi mogle da imaju uticaj na nuklearnu bezbednost.

Izveštaj je objavljen nakon posete tima IAEA Zaporožju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.