ERDOGAN OPET PRETI: Ovo NIMALO NIJE DOBRO, VARNIČI NA SVE STRANE!
Erdpgan, Foto: Profimedia

tenzije rastu

ERDOGAN OPET PRETI: Ovo NIMALO NIJE DOBRO, VARNIČI NA SVE STRANE!

Odnosi Grčke i Turske su poslednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti

Objavljeno:

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponovno je zapretio Grčkoj vojnim odgovorom u slučaju da se nastave provokacije kao što su se nedavno turski vojni avioni našli na meti protvvazdušnog naoružanja dok su leteli iznad spornog ostrva u Egejskom moru.

"Ako imaju ostrva i vojne baze te određene pretenzije koje su nelegalne i pretnje su nama, mi ćemo jednoga dana izgubiti strpljenje. Kada ga izgubimo, svašta se može dogoditi", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare u Sarajevu, upitan o poslednjem sukobu s Grčkom.

Tajfun, Vojni avion, Velika Britanija
foto: EPA / Andy Rain

Sistemi protivvazdušne odbrane S-300, koje koristi Grčka, bili su usmereni na turske avione za vreme rutinskog leta iznad ostrva u Egejskom moru. "Uznemiravanje naših aviona radarima nije korak koji je dobroćudan", dodao je.

Odnosi sve napetiji

Turska je 30. avgusta proslavila državni praznik, Dan pobede, koji se obeležava u znak sećanja na turske snage koje su proterale grčke vojne snage 1922. Ankara je podsetila da su Egejska ostrva predani u posed Grčke u skladu sa sporazumima iz 1923. i 1947., ali pod uslovom da ih se ne naoružava.

Odnosi Grčke i Turske su poslednjih desetak godina u stanju stalne narušenosti, a 2020. su eskalirali do granice vojnog sukoba kada su obe države poslale brodove u osporavane vode istočnog Sredozemlja.

Erdogan je i početkom juna zapretio Grčkoj iz istih razloga, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice. Militarizacija grčkih ostrva na istoku Egejskog mora zabranjena je prema sporazumu iz Lausanne iz 1923. i sporazumu iz Pariza 1947. Atina tvrdi da su grčki vojnici raspoređeni na tim ostrvima kako bi ih obranili od brodova koji im prilaze sa zapadne, turske obale.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.