SITUACIJA BEZ PRESEDANA! Objavljen dugoočekivani izveštaj o situaciji u NUKLEARKI U ZAPOROŽJU, ovo nije DOBRO!
Ilustracija, Foto: Profimedia

POTREBNE HITNE MERE

SITUACIJA BEZ PRESEDANA! Objavljen dugoočekivani izveštaj o situaciji u NUKLEARKI U ZAPOROŽJU, ovo nije DOBRO!

Hitno su potrebne mere za sprečavanje nuklearne nesreće u elektrani

Objavljeno: 16:48h

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju IAEA je objavila svoj izveštaj o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje, nakon što su zvaničnici otputovali u postrojenje prošle nedelje.

Hitno su potrebne mere za sprečavanje nuklearne nesreće u elektrani, navodi se u izveštaju.

Situacija u Ukrajini je „bez presedana“, piše u izveštaju.

"Ovo je prvi put da je došlo do vojnog sukoba usred objekata velikog, uspostavljenog programa nuklearne energije. Nuklearna nesreća može imati ozbiljne posledice unutar zemlje i van njenih granica", navela je IAEA.

Dalje, IAEA poziva na uspostavljanje „bezbednosne zone“ u elektrani Zaporožje.

Radijacija
foto: Profimedia

"Do okončanja sukoba i ponovnog uspostavljanja stabilnih uslova postoji hitna potreba za privremenim merama za sprečavanje nuklearne nesreće, koja bi nastala usled fizičkog oštećenja izazvanog vojnim sredstvima. To se može postići trenutnim uspostavljanjem nuklearne sigurnosno-zaštitne zone", piše u izveštaju.

U izveštaju se navodi da je inspekcijski tim IAEA u Zaporožju video štetu na specijalnoj zgradi u kojoj se nalazi sveže nuklearno gorivo i skladištu čvrstog radioaktivnog otpada, javlja Rojters.

Kako je rečeno, primećena je šteta i na zgradama u blizini nuklearnog reaktora.

1 / 4 Foto: Profimedia

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Rafael Grosi će obavestiti Savet bezbednosti UN o nalazima svog tima, saopštila je IAEA.

Inspektori IAEA stigli su u fabriku u Zaporožju 1. septembra i proveli dane procjenjujući štetu na lokaciji, koliko dobro funkcionišu bezbednosni i bezbednosni sistemi i uslove za ukrajinsko osoblje u fabrici koja je pod ruskom kontrolom od prvih dana ruske invazija na Ukrajinu.

I Rusija i Ukrajina optužile su drugu stranu da je odgovorna za granatiranje u oblasti elektrane. Napadi su izazvali međunarodnu zabrinutost zbog mogućnosti nuklearne katastrofe. IAEA je saopštila da dva njena stručnjaka ostaju u elektrani da “posmatraju tamošnju situaciju i daju nezavisne procene”.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.