KO JE NOVA PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE? Sledila vođstvo Gvozdene dame, i odećom pokušavala da je OPONAŠA?
Liz Tras, Foto: Profimedia

premijerka

KO JE NOVA PREMIJERKA VELIKE BRITANIJE? Sledila vođstvo Gvozdene dame, i odećom pokušavala da je OPONAŠA?

Bez obzira na školovanje, gospođa Tras je stigla na Univerzitet Oksford, gde je čitala filozofiju, politiku i ekonomiju i bila aktivna u studentskoj politici, u početku za Liberalne demokrate

Objavljeno:

Sa sedam godina, Liz Tras je igrala ulogu Margaret Tačer na lažnim opštim izborima u svojoj školi.

Ali za razliku od premijerke, koja je 1983. osvojila ogromnu većinu, ona nije pokazala uspeh.

Mnogo godina kasnije, gospođa Trus se prisećala: „Iskočila sam za tu priliku i održala iskren govor na skupovima, ali sam na kraju dobila nula glasova. Nisam čak ni glasala za sebe“.

Trideset devet godina kasnije, ona skače u prilici da zaista sledi vođstvo Gvozdene dame i postane konzervativna liderka i premijerka.

Sekretar inostranih poslova izazvao je bivšeg kancelara Rišija Sunaka u svih pet krugova glasanja poslanika Torijevaca.

Riši Sunak, Liz Tras
foto: Printscreen/Youtube/Guardian News

Ali kladionice je imaju za jasnog favorita za pobedu, pošto je godinama gradila odnose sa udruženjima birača i ostala lojalna Borisu Džonsonu tokom najmračnijih dana njegovog premijerskog mandata.

Na mnogo načina, ona nije konvencionalni Torijevac.

Meri Elizabet Trus je rođena u Oksfordu 1975. Ona je svog oca, profesora matematike, i svoju majku, medicinsku sestru, opisala kao „levice“.

Kao mlada devojčica, njena majka je učestvovala u marševima za Kampanju za nuklearno razoružanje, organizaciju koja se žestoko protivila odluci Tačerove vlade da dozvoli postavljanje američkih nuklearnih bojevih glava u RAF Greenham Common, zapadno od Londona.

Biografija Starost: 47

Mesto rođenja: Oksford

Dom: London i Norfolk

Obrazovanje: Roundhai School u ​​Lidsu, Univerzitet Oksford

Porodica: Udata za računovođu Hjua O'Lirija sa dve ćerke tinejdžerke

Parlamentarna izborna jedinica: jugozapadni Norfolk

Porodica se preselila u Pejsli, zapadno od Glazgova, kada je gospođa Trus imala četiri godine.

U razgovoru za profil Bi-Bi-Sija radija 4, njen brat je rekao da je porodica uživala u igranju društvenih igara, ali je mlada gospođa Trus mrzela gubitke i često bi nestajala umesto da rizikuje da ne pobedi.

Porodica je kasnije otišla u Lids, gde je pohađala Roundhai, državnu srednju školu. Ona je opisala da je tokom svog boravka tamo videla „decu koja su podbacila i bila izneverena niskim očekivanjima“.

Liz Tras
foto: Profimedia

Neki od savremenika gospođe Trus u Roundhaiu osporili su njenu priču o školi, uključujući novinara Gardijana Martina Pengelija, koji je napisao: „Možda ona selektivno primenjuje svoje vaspitanje i ležerno obmanjuje školu i nastavnike koji su je negovali, radi jednostavne političke dobiti.

Bez obzira na školovanje, gospođa Tras je stigla na Univerzitet Oksford, gde je čitala filozofiju, politiku i ekonomiju i bila aktivna u studentskoj politici, u početku za Liberalne demokrate.

Na partijskoj konferenciji 1994. govorila je za ukidanje monarhije, rekavši delegatima u Brajtonu: "Mi liberalne demokrate verujemo u mogućnosti za sve. Ne verujemo da su ljudi rođeni da vladaju."

Vestminsterske ambicije U Oksfordu, gospođa Tras je prešla u konzervativce.

Nakon što je diplomirala, radila je kao računovođa za Shell i Cable & Vireless, a udala se za kolegu računovođu Hjua O'Lirija 2000. Par ima dvoje dece.

Gospođa Tras je bila kandidat Torijevaca za Hemsvort, Zapadni Jorkšir, na opštim izborima 2001, ali je izgubila. Gospođa Trus je pretrpela još jedan poraz u dolini Kolder, takođe u Zapadnom Jorkširu, 2005. godine.

Ali, njene političke ambicije nesmanjene, izabrana je za odbornika u Griniču, jugoistočni London, 2006. godine, a od 2008. je takođe radila za istraživački centar za reformu desnog centra.

London
foto: Profimedia

Lider konzervativaca Dejvid Kameron stavio je gospođu Tras na svoju "A-listu" prioritetnih kandidata za izbore 2010. i ona je izabrana da se kandiduje za sigurno mesto u jugozapadnom Norfolku.

Ali brzo se suočila sa borbom protiv poništavanja izbora od strane udruženja Torijevaca u izbornoj jedinici, nakon što je otkriveno da je nekoliko godina ranije imala aferu sa poslanikom Torijevaca Markom Fildom.

Pokušaj da se ona svrgne nije uspeo i gospođa Tras je osvojila mesto sa više od 13.000 glasova.

Koautor je knjige Britannia Unchained, sa još četiri konzervativna poslanika izabrana 2010. godine, koja je preporučila ukidanje državne regulative kako bi se ojačala pozicija Velike Britanije u svetu, označavajući je kao istaknutog zagovornika politike slobodnog tržišta u klupama Torijevaca.

Velika Britanija, Engleska, Britanska zastava, Zastava
foto: Profimedia

Tokom debate o vođstvu Bi-Bi-Sija, bila je izazvana komentarom u Britannia Unchained, u kojem se britanski radnici opisuju kao „među najgorim besposličarima na svetu“. Insistirala je da to nije napisala.

2012. godine, nešto više od dve godine nakon što je postala poslanik, ušla je u vladu kao ministar prosvete, a 2014. je unapređena u sekretara za životnu sredinu.

Na Konzervativnoj konferenciji 2015. godine, gospođa Trus je bila ismejana zbog govora u kojem je strastvenim glasom rekla: „Uvozimo dve trećine našeg sira. To je. Sramota“.

Preokret nakon Bregzita Manje od godinu dana kasnije došao je verovatno najveći politički događaj u generaciji - referendum o EU.

Gospođa Tras je vodila kampanju za Remain, pišući u listu San da bi Bregzit bio „trostruka tragedija – više pravila, više formi i više odlaganja kada se prodaje EU“.

Međutim, nakon što je njena strana izgubila, ona se predomislila, tvrdeći da je Bregzit pružio priliku da "promjeni način na koji stvari funkcionišu".

Pod premijerkom Terezom Mej, obavljala je funkciju sekretara pravde pre nego što je postala glavni sekretar Ministarstva finansija.

Boris Džonson
foto: EPA-EFE/NEIL HALL / POOL POOL

Kada je Boris Džonson postao premijer 2019. godine, gospođa Trus je premeštena na mesto sekretara za međunarodnu trgovinu - posao koji je podrazumevao susret sa globalnim političkim i poslovnim liderima radi promocije UK PLC.

Godine 2021, sa 46 godina, prešla je na jedno od najviših poslova u vladi, preuzimajući dužnost ministra inostranih poslova od Dominika Raba.

U ovoj ulozi ona je pokušala da reši čvorni problem Severnoirskog protokola, ukidanjem delova sporazuma između EU i Velike Britanije nakon Bregzita - potez koji je EU žestoko kritikovala.

1 / 4 Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Ona je obezbedila oslobađanje dvojice britansko-iranskih državljana koji su bili uhapšeni i pritvoreni.

A kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru, zauzela je tvrd stav, insistirajući na tome da sve snage Vladimira Putina budu proterane iz zemlje.

Ali suočila se sa kritikama zbog podrške ljudima iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su želeli da se bore u Ukrajini.

'Protiv poklona' Kampanja gospođe Tras za partijsko rukovodstvo nije bila bez kontroverzi.

Pod pritiskom o tome kako će se pozabaviti krizom troškova života, rekla je da će svoje napore usredsrediti na „smanjenje poreskog opterećenja, a ne davanje poklona“.

Ona je bila primorana da odustane od plana za povezivanje plaća u javnom sektoru sa regionalnim troškovima života zbog reakcije visokih torijevaca koji su rekli da bi to značilo nižu platu za milione radnika izvan Londona.

I nazvala je prvu škotsku ministarku Nikolu Sterdžon „tražicom pažnje”, dodajući da je najbolje „ignorisati je”.

Međutim, ankete pokazuju da je ona popularnija među članovima stranke od svog rivala Rišija Sunaka.

1 / 7 Foto: Profimedia

Neki su sugerisali da gospođa Tras kroz svoju odeću – poput krznene kape i bele mašne – pokušava da oponaša drugu miljenicu Torijeva – gospođu Tačer.

Gospođa Trus je to odbacila, rekavši za GB Nevs: „Prilično je frustrirajuće da se političarke uvek upoređuju sa Margaret Tačer, dok se političari ne upoređuju sa Tedom Hitom.

Ali takva poređenja nisu, možda, očigledan nedostatak kada je u pitanju dobijanje podrške članova Konzervativne stranke.

Liz Tras će postati premijer 6. septembra, treća žena na toj funkciji.

Bonus video:

09:20

DOK SVI PRIČAJU O UKRAJINI U SVETU BUKTE JOŠ 2 TEŠKA RATA! Najveća katastrofa u 21. veku desila se OVDE: Preko 350.000 mrtvih!

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.