PRODAJA ŽVAKA JE ZABRANJENA U OVOJ ZEMLJI JOŠ OD 1992. GODINE: Razlog će vas ŠOKIRATI, ovo je u SRBIJI normalno!
Ilustracija, Foto: Profimedia

zabrana

PRODAJA ŽVAKA JE ZABRANJENA U OVOJ ZEMLJI JOŠ OD 1992. GODINE: Razlog će vas ŠOKIRATI, ovo je u SRBIJI normalno!

Žvakaća guma je stvarala probleme u održavanju u stanovima u visokim zgradama, a vandali su odlagali istrošenu gumu u poštanske sandučiće, unutar ključaonica i na dugmad za lift

Objavljeno:

Prodaja žvakaćih guma u ​​Singapuru je ilegalna od 1992. Od 2004. godine postoji izuzetak za terapeutske, zubne i nikotinske žvake koje se mogu kupiti od lekara ili registrovanog farmaceuta.

U Singapuru nije protivzakonito žvakati žvakaću gumu, ali je protivzakonito uvoziti i prodavati, osim gore navedenih izuzetaka.

Li Kuan Ju je u svojim memoarima rekao da mu je 1983. godine, kada je bio premijer Singapura, predlog zabrane doneo Teh Čeang Van, tadašnji ministar za nacionalni razvoj. Žvakaća guma je stvarala probleme u održavanju u stanovima u visokim zgradama, a vandali su odlagali istrošenu gumu u poštanske sandučiće, unutar ključaonica i na dugmad za lift.

Žvakaća guma ostavljena na tlu, stepenicama i trotoarima na javnim površinama povećala je troškove čišćenja i oštetila opremu za čišćenje. Žvaka zaglavljena na sedištima javnih autobusa takođe se smatrala problemom. Međutim, Li je smatrao da bi zabrana bila „previše drastična”.

Masovni brzi transport i implementacija

Godine 1987. počeo je da radi lokalni železnički sistem vredan 5 milijardi dolara, Mass Rapid Transit (MRT). Tada je to bio najveći javni projekat ikada sproveden u Singapuru.

Prijavljeno je da su vandali počeli da lepe žvake na senzore vrata MRT vozova, sprečavajući vrata da pravilno funkcionišu i uzrokujući ometanje voznih usluga. Takvi incidenti su bili retki, ali skupi, a krivce je bilo teško uhvatiti. U januaru 1992. Goh Čok Tong, koji je upravo preuzeo dužnost premijera, odlučio je za zabranu. Ograničenje distribucije žvakaće gume doneto je u Singapurskom statutu, Poglavlje 57, Zakon o kontroli proizvodnje, koji takođe reguliše ograničenje određenih alkohola i duvanskih proizvoda.

Rezultat

Nakon objave zabrane, uvoz žvaka je odmah obustavljen. Nakon prelaznog perioda koji je omogućio prodavnicama da oslobode postojeće zalihe, prodaja žvakaće gume je potpuno zabranjena, sa kaznama do 2.000 S$ za one koji su osuđeni za prodaju žvakaćih guma, kao i kaznama i/ili zatvorskim kaznama za uvoznike. Postojeće zalihe žvakaće gume su zaplenjene.

Kada je prvi put uvedena, zabrana je izazvala mnogo kontroverzi i otvorenog prkosa. Neki ljudi su se potrudili da otputuju u susedni Džohor Bahru, u Maleziji, da kupe žvake. Vlada je javno „imenovala i osramotila“ prekršioce, kako bi ih odvratila drugim potencijalnim krijumčarima.

1 / 5 Foto: Profimedia

U Singapuru se nikada nije pojavilo crno tržište žvakaćih guma, iako neki Singapurci povremeno uspevaju da prokrijumčare žvakaću gumu iz Džohor Bahrua za sopstvenu potrošnju. Nakon zabrane, gradska veća su prijavila značajno smanjenje otpada od žvakaćih guma na javnim prostorima, a žvaka više nije zaglavljivala vrata lifta ili poremetila MRT sisteme.

Zabrana je od tada delimično ukinuta, jer su neke vrste žvaka dozvoljene, poput žvakane gume za zdravlje zuba. Međutim, vlada odbija da u potpunosti ukine zabranu zbog rizika od ponovnog zasipanja žvakaćeg mesa.

1999. godine, predsednik Sjedinjenih Država Bil Klinton i premijer Singapura Goh Čok Tong složili su se da pokrenu razgovore između dve zemlje o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini (USS-FTA). Razgovori su kasnije nastavljeni pod novom administracijom predsednika Džordža V. Buša.

Bil Klinton
foto: Profimedia

Predstavnik iz Čikaga. Kompanija Wrigley Jr. zatražila je pomoć lobiste iz Vašingtona i kongresmena iz Ilinoisa Fila Krejna, tadašnjeg predsednika Potkomiteta za trgovinu za puteve i sredstva Predstavničkog doma Kongresa, kako bi žvakaća guma bila na dnevnom redu Slobodne trgovine Sjedinjenih Država i Singapura Dogovor. Ovo je izazvalo dilemu za vladu Singapura. Prepoznala je zdravstvene prednosti određenih desni, kao što je marka gume bez šećera koja sadrži kalcijum laktat za jačanje zubne gleđi. Dozvoljena je prodaja ove novokategorisane medicinske gume, pod uslovom da je prodaje stomatolog ili farmaceut, koji mora voditi evidenciju o imenima kupaca.

1 / 6 Foto: Profimedia

U maju 2003. potpisan je USS-FTA i zabrana je revidirana. "Bili su teški", rekao je Krejn o razgovorima. Neki su smatrali da je iznenađujuće da se Vriglei žestoko borio u ovoj bitci, s obzirom na malu veličinu tržišta žvakaćih guma u ​​Singapuru. Ali kompanija je rekla da je vredno toga. „U našoj istoriji postoji mnogo primera stvari koje možda nisu imale kratkoročni finansijski smisao, ali su bile ispravne stvari u filozofskom ili dugoročnom smislu“, rekao je Kristofer Peril, viši direktor korporativnih komunikacija Vriglei-a.

Bonus video:

02:58

ŠOKANTNO! LAZIĆ: ŠETAĆEMO I BEZ PODRŠKE POLICIJE! Glišić: Domaća gej parada nije problem VEĆ EVROPRAJD KOJI JE EKSPLICITAN

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.