"OD IAEA NISMO ČULI GLAVNU STVAR": Zelenski ZAGRMEO, ukrajinski predsednik JASAN!
Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/EDUARDO MUNOZ / POOL

OGLASIO SE

"OD IAEA NISMO ČULI GLAVNU STVAR": Zelenski ZAGRMEO, ukrajinski predsednik JASAN!

On je naveo da su ukrajinske vlasti učinile sve da obezbede da IAEA dobije pristup elektrani u Zaporožju

Objavljeno:

Misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Zaporiškoj nuklearnoj elektrani i dalje bi mogla da ima važnu ulogu, uprkos poteškoćama zbog ruskog vojnog prisustva u postrojenju, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

– Nažalost, od IAEA nismo čuli glavnu stvar, a to je poziv Rusiji da demilitarizuje nuklearnu elektranu. Nadam se da će misija ispoštovati ono što smo dogovorili i da će služiti interesima cele međunarodne zajednice – rekao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je naveo da su ukrajinske vlasti učinile sve da obezbede da IAEA dobije pristup elektrani u Zaporožju i da veruje da ova misija “još uvek može da igra ulogu“.

Ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom saopštila je ranije danas da misiji IAEA nije bilo dozvoljeno da uđe u krizni centar elektrane, gde Ukrajina tvrdi da su stacionirane ruske trupe, i da će se boriti da se izvrši nepristrasna procena situacije.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MYKOLA TYS

Zelenski je rekao i da bi omogućavanje bezbednog rada elektrane u Zaporožju i njenog ostanka na elektroenergetskoj mreži Ukrajine pomoglo Kijevu da deluje u borbi sa energetskom krizom u Evropi.

– Ukrajina je spremna da poveća izvoz električne energije u zemlje EU – saopštio je ukrajinski predsednik u video snimku emitovanom na sastanku Foruma Ambrozeti u Evropskoj kući na severu Italije, navodi britanska agencija.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.