BAJDEN SE OBRUŠIO NA TRAMPA, PALE TEŠKE OPTUŽBE: Slušajte šta je sve REKAO, nije ŠTEDEO! (VIDEO)
Džozef Bajden, Foto: Printscreen/Twitter/ Washington Free Beacon

AU!

BAJDEN SE OBRUŠIO NA TRAMPA, PALE TEŠKE OPTUŽBE: Slušajte šta je sve REKAO, nije ŠTEDEO! (VIDEO)

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima političke polarizacije američkog društva

Objavljeno:

Američki predsednik Džo Bajden označio je svog prethodnika Donalda Trampa i njegove pristalice iz redova republikanaca kao pretnju Ustavu, koji nameravaju da, kako je rekao, unište američku demokratiju.

Taj stav predsednik Bajden izneo je u govoru koji su zvaničnici Bele kuće označili pojmom – borba za dušu nacije.

Bajden se javnosti obratio u udarnom televizijskom terminu ispred Doma nezavisnosti (Independence Hall), zdanja u kom su Očevi nacije vodili debate i usvojili i Deklaraciju nezavisnosti i američki Ustav.

"Postoje opasnosti koje ne možemo dozvoliti da prevladaju“, poručio je Bajden optuživši Trampa i njegove pristalica da nastoje da upotrebe nasilje u napadu na demokratske institucije.

- Nacija je na prekretnici i potrebno je da Amerikanci uzviknu - ovo nismo mi. MAGA republikanci (slogan Trampove kampanje "Učinimo Ameriku ponovo velikom”) nastoje da zbace sadašnji sistem. Nije moguće podržavati pobunu i biti proamerički orijentisan. Zaustavite napad na američku demokratiju - istakao je Bajden uporedivši Trampa sa autokratama u istoriji koji su, kako je rekao, podrili demokratije.

Donald Tramp
foto: Profimedia

Istorija nam pokazuje da je slepa lojalnost jednom lideru pogubna za demokratiju. Brojni republikanci ne podržavaju Trampa, ali Republikanskom strankom dominiraju, vode je i zastrašuju Donald Tramp i MAGA republikanci, poručio je između ostalog Bajden u Filadelfiji, piše "Glas Amerike".

Prema njegovim rečima, oni ne žive pod svetlom istine, već u senci laži, dodavši da su u trenucima njegovog obraćanja jednakost i demokratija pod napadom.

-Želim da budem veoma jasan - nije svaki republikanac MAGA republikanac. Ne prihvata svaki republikanac njihovu ekstremnu ideologiju. Znam to jer sam imao prilike da sarađujem sa njima. Verujem da je moja dužnost da vam kažem istinu koliko bila teška i bolna. Prema mom mišljenju - reći ću ono što je tačno: MAGA republikanci ne poštuju Ustav, ne veruju u vladavinu zakona. Ne priznaju volju naroda i odbili su da priznaju rezultate slobodnih izbora - rekao je američki predsednik.

Bajden se javnosti obratio u trenutku kada se približavaju novembarski izbori na polovini njegovog mandata i to u okolnostima političke polarizacije američkog društva.

Bajden je u prethodnim obraćanjima bivšeg predsednika Trampa i njegove pristalice optužio da slede, kako je ocenio, ekstremnu filozofiju MAGA tvrdeći da idu unazad, puni besa, nasilja, mržnje i podela.

U govoru održanom u ponedeljak u Vilks-Beru u Pensilvaniji, gde je govorio o problemu oružanog nasilja, američki predsednik kritikovao je republikance za koje je rekao da su upozoravali na prolivanje krvi ako Donald Tramp bude krivično gonjen.

1 / 10 Foto: Profimedia

Tramp, poraženi republikanski kandidat na predsedničkim izborima 2020, nalazi se pod federalnom istragom. Mogao bi da se suoči sa optužbama za nezakonito zadržavanje visoko poverljivih dokumenata pošto je napustio funkciju januara 2021.

Bonus video:

05:11

CRNA GORA NAM JE POTREBNA U OTVORENOM BALKANU! Vesić za Kurir TV: Jasno je da nam je budućnost zajednička, SVE ZAVISI OD NJIH

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.