Struja od danas za domaćinstva skuplja za 6,5 odsto
Struja, Foto: Nemanja Pančić, Marina Lopičić

POSKUPLJENJE

Struja od danas za domaćinstva skuplja za 6,5 odsto

Računica Agencije za energetiku pokazuje da je prosečna cena kilovat-sata sada 8.144 dinara.

Objavljeno: 08:27h

Cena struja za domaćinstva i male kupce od danas je veća za 6,5 odsto.

Računica Agencije za energetiku pokazuje da je prosečna cena kilovat-sata sada 8.144 dinara.

Električar, Struja
foto: Printscreen/youtube/ Vesic, Profimedia

Savet Agencije za energetiku dao je krajem jula saglasnost na odluku o ceni električne energije za garantovano snabdevanje.

Kako se navodi, prosečna cena električne energije za kupce koji imaju pravo na garantovano snabdevanje po regulisanim cenama – domaćinstva i mali kupci – utvrđena je na osnovu maksimalno odobrenog prihoda i predviđenih količina električne energije za prodaju ovim kupcima.

Struja
foto: Profimedia, Printscreen, Marina Lopicic

Inače, račun za struju čini nekoliko stvari: obračunska snaga u kilovatima, trošak garantnog snabdevača, naknada za povlašćene proizvođače električne energije, naknada za unapređenje energetske efikasnosti, odnosno za obnovljive izbore energije, akciza, PDV i obavezna taksa za javni medijski servis.

Podsećamo, Vlada Srbije je donela zaključak kojim preporučuje Elektroprivredi Srbije (EPS) da kupcima na komercijalnom tržištu, odnosno privredi, električnu energiju od 1. septembra do kraja ove godine prodaje po ceni od 95 evra po megavat satu (MWh) bez PDV.

Dosadašnja cena električne energije za privredu je bila 75 evra po MWh, a novu cenu je predložilo ministarstvo privrede.

U zaključku vlade je navedeno da preporuka i da kupcima koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje cena električne energije posle 1. septembra bude 123,5 evra po MWh, bez PDV.

Za komapnije u odbrambenoj industriji preporučena cena električne energije od 1. septembra do 31. decembra ove godine je 86,13 evra po MWh, bez PDV-a.

privreda
foto: Printscreen Youtube / Urban City Radio

Po toj ceni struju bi nabavljali i Jumko iz Vranja i Trajal korporacija iz Kruševca.

Iz Vlade Srbije saopšteno je da je na današnjoj sednici doneto više zaključaka koji se odnose na cenu električne energije: za rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, za period od 1. septembra do 19. novembra 2022. godine, kao i za kupce električne energije – pravna lica koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članova grupacija u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

Donet je i zaključak koji se odnosi na cenu električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, takođe za period od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada Republike Srbije preporučila je JP Elektroprivreda Srbije, snabdevaču koji obavlja rezervno snabdevanje električnom energijom krajnjih kupaca koji nemaju pravo na garantovano snabdevanje, da rezervno snabdevanje nakon 1. septembra 2022. godine obavlja po ceni od 123,5 evra/MWh, bez PDV. Ovaj zaključak se primenjuje do 19. novembra tekuće godine“, navela je Vlada Srbije.

Dalekovod, Struja
foto: Beta

Na sednici je usvojen i Zaključak o ceni električne energije kupcima na komercijalnom tržištu, od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada je preporučila EPS-u da sa kupcima električne energije na komercijalnom tržištu ugovore o snabdevanju zaključuje po jedinstvenoj ceni od 95 evra/MWh bez PDV-a za taj period. Usvojeni zaključak obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u Srbiji“, navela je Vlada.

Članovi vlade usvojili Zaključak o ceni električne energije kupcima električne energije – pravnim licima koja su nosioci odbrambenih tehnologija i članovima grupacije u skladu sa Uredbom o grupaciji odbrambena industrija Srbije, za period snabdevanja od 1. septembra do 31. decembra 2022. godine.

„Vlada je preporučila EPS-u da tim kupcima ponudi zaključenje ugovora o snabdevanju po jedinstvenoj ceni električne energije od 86,13 evra/MWh bez PDV-a. Ovim se obezbeđuje nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata u odbrambenoj industriji u Republici“, saopštila je Vlada.

(Espreso/RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.