ESPRESO OKO SVETA: Gradovi čija arhitektura ODUZIMA DAH, magično putovanje koje krije TAJNE DALEKE PROŠLOSTI!
Espreso retrospektiva, Foto: Profimedia, Katarina Naveršnik

ARHITEKTURA

ESPRESO OKO SVETA: Gradovi čija arhitektura ODUZIMA DAH, magično putovanje koje krije TAJNE DALEKE PROŠLOSTI!

Arhitektonska dela, u materijalnom obliku zgrada, često se doživljavaju kao kulturni simboli i kao umetnička dela

Objavljeno:

Ove nedelje espreso oko sveta vodi vas na magično putovanje. Kao što znamo arhitektura je jedna od mnogih stavki koje daju lični pečat svakom mestu.

Arhitektura je i proces i proizvod skiciranja, osmišljavanja, planiranja, projektovanja i izgradnje zgrada ili drugih struktura. Arhitektonska dela, u materijalnom obliku zgrada, često se doživljavaju kao kulturni simboli i kao umetnička dela.

Ovo je naša lista mesta sa prepoznatljivom arhitekturom, koju morate videti:

1.Španija

Šta čini arhitekturu Barselone prepoznatljivom?

Smeo, drzak, šaren, karakterističan, harmoničan, raznolik i jedinstven samo je nekoliko prideva koji vam padaju na pamet kada opisujete arhitekturu Barselone. Barselona je uspešno spojila staro i novo na način koji ovaj grad čini jednostavno prelepim. Ne postoji ništa prijatnije od šetnje ulicama Barselone i uživanja u atmosferi koja zrači iz arhitekture. Tradicionalna katalonska gotička arhitektura, kao što je crkva Iglesija de Pi, je rezervisana i stoička u svom dizajnu, ali samo 5 minuta hoda nalazimo Barselonsku katedralu sa svojim prelepim lukovima i fasadom. Kratka vožnja metroom imamo čuvenu baziliku Sagrada Familia koja se uzdiže u nebo i ima različite arhitektonske stilove na sve četiri strane zgrade.

1 / 2 Foto: Profimedia

Barselona je često hvaljena od strane arhitekata zbog svog gradskog planiranja. Primetićete dok šetate gradom da zgrade na uglovima imaju ravnu ivicu - ovo je poznato kao 'zakošeni ugao'. To znači da raskrsnice imaju otvoreniji osećaj i da na uglovima ulica ima mesta za terase - to pomaže da Barselona pruži društvenu i zajedničku atmosferu.

Avenida Dijagonal u Barseloni je takođe pohvaljena od strane arhitekata i urbanista. To je velika ulica koja dijagonalno prolazi kroz centar grada. Kada je sagrađen, bio je originalni deo urbanizma.

Centralna Barselona se može podeliti na tri glavne oblasti. Stari grad ili Bari Gotik koji je bio originalna Barselona. Karakteriše ga krivudave stare ulice i visoke, mračne drevne zgrade. Područje Raval koji je bio produžetak prvobitnog starog grada i konačno Eikample koji je velika organizovana „mrežasta“ struktura koja je dodata starom gradu. Svaka oblast ima svoj jedinstveni i prepoznatljiv karakter.

Ovo su neke od najpoznatijih građevina:

-Frank Gehry's Fish

-EMBT's Santa Caterina Market

-La Sagrada Familia

Evo kako su organizovane ulice kada je saobraćaj u pitanju.

2. Francuska

Pariz

Grad Pariz ima zapažene primere arhitekture iz svih perioda, od srednjeg veka do 21. veka. Bio je rodno mesto gotičkog stila i ima važne spomenike francuske renesanse, klasičnog preporoda, blistavog stila vladavine Napoleona III, Belle Epokue i stila Art Nouveau. Velika izložba Universelle (1889) i 1900 dodale su znamenitosti Pariza, uključujući Ajfelov toranj i Grand Palais. U 20. veku se u Parizu prvi put pojavio stil arhitekture Art deko, a pariske arhitekte su uticale i na postmodernu arhitekturu druge polovine veka.

Izdvojili smo listu mesta za vas koja nikako ne smete da propustite prilikom posete Parizu, oduševićete se!

- Centre Georges Pompidou

Arhitekta: Renco Piano

Lokacija: Rue Beaubourg 19

Godina: 1977

Ovo je jedna od najpoznatijih zgrada u Parizu i u njoj se nalazi Nacionalni muzej moderne umetnosti koji je najveći muzej moderne umetnosti u Evropi. Njegov izloženi skelet od jarko obojenih cevi za mehaničke sisteme bio je početak nove ere arhitekture i to morate posetiti.

- Fondation Louis Vuitton Paris

Arhitekta: Frank Gehri

Lokacija: Avenue du Mahatma Gandhi 8

Godina: 2014

Louis Vuitton, luksuzna francuska modna kuća osnovana 1854. godine, nedavno je otvarala zapanjujuće prodavnice širom sveta: Louis Vuitton Matsuia Ginza (Jun Aoki, 2013), Louis Vuitton u Singapuru (FTL Design Engineering Studio, 2012) i The Shops u Cristals (Daniel Libeskind, 2009) su neke od najzapanjujućih. Ovaj muzej umetnosti je još uzbudljiviji jer u dizajnu postoji kulturni aspekt - ne samo formalni pristup. Izgrađen na ivici vodenog vrta kreiranog posebno za projekat, sastoji se od skupa belih blokova (poznatih kao „sante leda“) obloženih pločama od betona ojačanog vlaknima, okruženih sa dvanaest ogromnih staklenih „jedara“ oslonjenih na drvene grede.

-Palais-Royal

Arhitekta: Jules Hardouin-Mansart

Lokacija: Rue de Montpensier 8 (Google)

Godina: 1639

Palais-Royal, prvobitno otmjeni dom kardinala Rišeljea, završio je u kraljevim rukama nakon njegove smrti 1642. godine – Henri VIII je imao sličnu epizodu sa Iork Placeom i kardinalom Volseleiem 1530. Od tada je ova palata postala dom kraljeva i kraljica koje će pratiti do kasnog 18. veka. Danas Palais-Roial služi kao sedište Ministarstva kulture (zatvoreno za javnost), ali je to južni kraj kompleksa, sa 260 crno-belih prugastih stubova vajara Danijela Burena, koji je postao prepoznatljiva karakteristika bašte od 1986.

- Notre Dame Cathedral

Arhitekta: Manuelle Gautrand

Lokacija: 6 Parvis Notre-Dame – Pl. Žan Pol II

Godina: 1345

Iako je njegova unutrašnjost zatvorena za posetioce nakon razornog požara u aprilu 2019. godine, ovo remek-delo francuske gotičke arhitekture ostaje mesto koje morate posetiti u Parizu. Tokom dugog perioda izgradnje na lokalitetu su radili brojni arhitekti, o čemu svedoče različiti stilovi na različitim visinama zapadnog fronta i kula.

- Eiffel Tower

Arhitekta: Gustav Ajfel

Lokacija: Champ de Mars, 5 Avenue Anatole France

Godina: 1889

Vreme je za veliki klasik. Uprkos tome što je takav kliše, ovo mesto je jedno od favorita. Izgrađen je 1889. kao ulazni luk na Svetsku izložbu 1889. koja se nalazila u obližnjoj oblasti Trokadero. Visok je 324 metra (1.063 stope) i, u trenutku njegovog završetka, najviša je građevina na svetu koju je napravio čovek – titulu koju je nosio 41 godinu. Ovaj spomenik predstavlja težnje jedne zemlje i tehničke veštine njenih kreatora, što smatram inspirativnim. Pored toga, atmosfera oko Ajfelove kule je magična.

1 / 5 Foto: Profimedia

3. Italija

U antičko doba Rimljani su pozajmili ideje iz Grčke i stvorili svoj arhitektonski stil. 11. i 12. vek doneo je obnovljeno interesovanje za arhitekturu starog Rima. Italijanski romanički stil sa zaobljenim lukovima i rezbarenim portalima postao je dominantna moda za crkve i druge važne građevine širom Evrope - a zatim i Sjedinjenih Država.

Period koji poznajemo kao italijanska renesansa, ili ponovno buđenje, počeo je u 14. veku. Tokom naredna dva veka, veliko interesovanje za stari Rim i Grčku donelo je kreativni procvat umetnosti i arhitekture. Zapisi italijanskog renesansnog arhitekte Andrea Paladija (1508-1580) revolucionirali su evropsku arhitekturu i nastavljaju da oblikuju način na koji danas gradimo. Drugi uticajni italijanski renesansni arhitekti su Đakomo Vinjola (1507-1573), Filipo Bruneleski (1377-1446), Mikelanđelo Buonaroti (1475-1564) i Rafael Sancio (1483-1520). Najvažniji italijanski arhitekta od svih, međutim, je verovatno Marko Vitruvije Polio (oko 75-15 pne), za koga se često kaže da je napisao prvi udžbenik arhitekture na svetu, De Architectura.

Stručnjaci za putovanja se slažu. Svaki deo Italije prepun je arhitektonskih čuda. Čuvene znamenitosti poput Kule u Pizi ili Fontane di Trevi u Rimu izgleda da su iza svakog ugla u Italiji. Planirajte svoju turneju tako da obuhvatite barem jedan od ovih deset najboljih gradova u Italiji—Rim, Venecija, Firenca, Milano, Napulj, Verona, Torino, Bolonja, Đenova, Peruđa. Ali manji gradovi Italije mogu ponuditi bolje iskustvo za ljubitelje arhitekture.

Pažljiviji pogled na Ravenu, koja je nekada bila prestonica Zapadnog rimskog carstva, odlična je prilika da vidite mozaike donete iz Istočnog rimskog carstva u Vizantiju - da, to je vizantijska arhitektura. Italija je koren većeg dela američke arhitekture - da, neoklasika je naš "novi" izgled klasičnih oblika iz Grčke i Rima.

Drugi važni periodi i stilovi u Italiji uključuju rani srednji vek / gotiku, renesansu i barok. Svake druge godine Venecijansko bijenale je međunarodno izložbeno mesto za sve što se dešava u savremenoj arhitekturi. Zlatni lav je prestižna nagrada za arhitekturu sa ovog događaja.

Stari Rim i italijanska renesansa dali su Italiji bogato arhitektonsko nasleđe koje je uticalo na dizajn zgrada širom sveta. Od svih čuda koje Italija može da ponudi, koja se ne smeju propustiti?

- Fontana di Trevi

- Leaning Tower of Pisa

- Colosseum

- Duomo di Milano

4. Mađarska

Budimpešta

Raznovrsna arhitektura Budimpešte proteže se od rimskih ruševina do nagrađivanih savremenih zgrada, sa dosta blaga između.

U 1. veku nove ere, Rimsko carstvo se proširilo na Dunav, a reka mu je služila kao istočna granica. Akvinkum, koji se nalazio u severnom delu današnje Budimpešte, bio je glavni grad provincije Donja Panonija sa populacijom od 40.000 ljudi u svom vrhuncu. Dok su rimske ruševine Budimpešte relativno male, dostupne su besplatno, lako dostupne iz centra grada javnim prevozom i obično su napuštene, tako da ove dve hiljade godina stare ostatke možete imati za sebe.

Budimpešta je praktično živi muzej nekih od najistaknutijih epoha istorije arhitekture u Evropi. Grad i njegove zgrade su uglavnom dobro očuvani tokom godina, i kao rezultat toga, grad je užitak za sve ljubitelje arhitekture.

Evo nekih od dominantnih stilova u gradu i gde ih možete pronaći.

Barokni stil je dominirao u katoličkim zemljama od 17. do 18. veka, zahvaljujući tome što ga je crkva zastupala kao način da se pokažu svoje bogatstvo i moć u to vreme.

Secesija je bila posebno popularna u Mađarskoj, gde su lokalni arhitekti – uključujući velikane poput Odona Lehnera i Lasla i Jožefa Vaga – često mešali tragove tradicionalne mađarske i transilvanske umetnosti sa stilovima Dalekog istoka kako bi stvorili neke od najpoznatijih i vizuelno nezaboravnih zgrada u gradovima.

Bauhaus – arhitektonski stil nazvan po istoimenoj nemačkoj umetničkoj školi – bio je veliki hit u Budimpešti, sa mnogo stambenih zgrada, bioskopa i crkava izgrađenih u tom stilu. Bio je popularan između 1930. i 1948. godine, a njegove zgrade se uglavnom mogu videti u naselju Ujlipotvaroš, kao iu parku Sen Ištvan i na Margit Korutu.

Takođe neformalno poznat kao „staljinistička arhitektura“, ovo je veliki, hrabar, objektivno osnovni i neki bi rekli ružan stil zgrada koji je nastao u vreme Mađarske – i zaista ostatka istočnog bloka – kao deo Sovjetskog Saveza.

Putujte do spoljnih ivica grada i naći ćete obilje betonskih stambenih blokova - svi prilično ujednačeni i nemaštovitog u svom stilu. Na mađarskom su poznate kao Panelhaz – bukvalno „kuće od panela“.

Još jedan, možda više primer sovjetskog stila gradnje u Budimpešti, može se videti na liniji Metro 3. Najduža linija u gradu, stanice i dalje imaju svoje originalne oznake, uređaje i, što je najintrigantnije, iste vagone, koji su u upotrebi decenijama i nude pomalo depresivno putovanje.

Što se tiče turističkih mesta kada je Budimpešta u pitanju izdojili smo par za vas:

- Parlament

- The Chain Bridge

- Heroes Square

Ambasada Republike Srbije se upravo nalazi na ovom trgu.

5. Indija

Taj Mahal

Tadž Mahal je mauzolej od belog mermera od slonovače koji graciozno leži na pijedestalu Agre sa svojom savršenom slikom koja se ogleda u bazenu za refleksiju ispred njega dajući mu nadrealni izgled. Rečeno je da mesto menja boju odražavajući sve promenljive nijanse neba tokom različitog vremena, godišnjih doba i doba dana. Promenljive boje zidova čine da se mauzolej oseća kao živi i začarani simbol ljubavi.

Taj Mahal se često naziva „oličenjem mogulske arhitekture“ i UNESCO ga je priznao kao „dragulj muslimanske umetnosti“.

Ko je izgradio Tadž Mahal i zašto?

Mogulski car Šah Džahan sagradio je ovo arhitektonsko čudo u znak sećanja na svoju omiljenu ženu, Mumtaz Mahal, koja je umrla tokom rođenja njihovog četrnaestog deteta 1631. U samom Tadž Mahalu se nalaze grobnice kraljice i cara. Na terenu se nalazi i izuzetna džamija, prelepe bašte i veliki pansion.

Cenjeni likovni kritičar Persi Braun je jednom primetio: „Pošto je bila ponosna Avgustova izjava da je pronašao Rim izgrađen od cigle i ostavio ga od mermera, slično kao što je Šah Džahan pronašao mogulske gradove od kamena, ostavio ih je od mermera“. Šah Jahan je imao strast za gradnjom i arhitekturom i pored Tadž Mahala izgradio je mnoge druge poznate spomenike, uključujući tvrđavu Agra i Crvenu tvrđavu i Jama Masjid u Delhiju.

1 / 8 Foto: Profimedia

Top 10 karakteristika arhitekture Taj Mahala

1. Savršena simetrija

2. Napravljen sa optičkom iluzijom

3. Upotreba crvenog kamena i belog mermera

4. Izuzetni zidovi Tadž Mahala

5. Četiri minareta i jedna centralna kupola

6. Vegetacija koja ukrašava Tadž Mahal

7. Vrt

8. Ponavljanje broja 4

9.Velika kapija

10. Reflekcija bazena

Ovde možete videti o čemu smo pisali prošle nedelje, on je otišao tamo gde mnogi ne bi smeli.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.