NEVIĐENI SKOK CENA STRUJE PODSTAKAO INFLACIJU: Evropska zemlja planira VANREDNI SASTANAK ministra, evo i kada!
Ursula fon de Lajen, Foto: Profimedia

sastanak

NEVIĐENI SKOK CENA STRUJE PODSTAKAO INFLACIJU: Evropska zemlja planira VANREDNI SASTANAK ministra, evo i kada!

Tačni detalji plana EU za intervenciju se još razvijaju, a diplomate EU su rekli da bi izvršni ogranak EU mogao da ponudi detaljan plan već ove nedelje

Objavljeno:

Evropska unija planira hitne korake za smanjenje rastućih cena struje, rekla je u ponedeljak predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

"Vrlo rastuće cene električne energije sada iz različitih razloga otkrivaju ograničenja našeg trenutnog dizajna tržišta električne energije" - rekla je von der Leien u govoru na Bledskom strateškom samitu u Sloveniji, piše Bloomberg.

"Zato sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tržišta električne energije".

Neviđeni skok cena struje, koji je skočio skoro 10 puta u protekloj godini, podstakao je inflaciju i povećao ekonomski teret za preduzeća i domaćinstva koja se oporavljaju od pandemije. Sve više zemalja članica poziva na ograničenje cena, a Češka, koja predsedava EU, planira da sazove vanredni sastanak ministara energetike 9. septembra.

Tačni detalji plana EU za intervenciju se još razvijaju, a diplomate EU su rekli da bi izvršni ogranak EU mogao da ponudi detaljan plan već ove nedelje.

EU, Evropska unija
foto: Profimedia

S obzirom na to da Rusija stiska isporuke gasa i prekidi u elektranama dodatno smanjuju snabdevanje, raste pritisak na lidere EU da deluju brzo ili rizikuju socijalne nemire i političke potrese. Češki premijer Petr Fiala traži podršku za svoj plan o ograničavanju cena i planira da razgovara o mogućim ograničenjima sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

EU razmatra ograničenje cene gasa u scenariju prekida isporuke Rusije

"Visoke cene energije su problem širom Evrope sa kojim treba da se pozabavimo na evropskom nivou", napisao je Fiala na svom Tviter nalogu. "Uoči energetskog saveta EU želimo da pronađemo način da pomognemo ljudima i preduzećima o čemu možemo da se dogovorimo sa drugim evropskim liderima".

Češki zvaničnici predlažu ograničavanje cena prirodnog gasa koji se koristi za proizvodnju električne energije, izjavio je u ponedeljak ministar industrije i trgovine Jozef Sikela.

Nemačka želi remont tržišta električne energije kako bi smanjila rastuće cene.

"Možda ćemo otvoriti pitanje emisionih dozvola, kao što su to činile neke druge zemlje članice u prošlosti, koje takođe predstavljaju veliki deo ukupne cene" rekao je Sikela. "Možemo otvoriti pitanje sveukupne tržišne regulacije, potpunog razdvajanja cena" - dodajući da se blok ne može previše mešati u tržište ili špekulacije sa gorivom.

Zemlje članice EU već su izdvojile oko 280 milijardi evra (279 milijardi dolara) za mere poput smanjenja poreza i subvencija da bi ublažile bol zbog skoka cena energije za preduzeća i potrošače, ali postoji rizik da pomoć bude manja zbog razmera krize.

Vlade su takođe počele da ograničavaju upotrebu energije, zabranjujući spoljno osvetljenje za zgrade u Nemačkoj i snižavajući temperaturu unutrašnjeg grejanja, kako bi ispunile dobrovoljni cilj EU o smanjenju potražnje za gasom za 15 odsto.

1 / 10 Foto: Profimedia

Belgijski premijer Alexander De Croo upozorio je u subotu da EU ne može da nastavi da rešava problem naglih troškova energije smanjenjem poreza i umesto toga pozvao na ograničenje cena. Ukoliko blok ne postigne dogovor, Belgija će razmotriti nacionalne mere, rekao je on televiziji VTM.

Francuska je prošle nedelje skeptično reagovala na ideju o postavljanju ograničenja cena struje, rekavši da se njena situacija razlikuje od drugih evropskih zemalja zahvaljujući vladinim merama koje nude zaštitu od inflacije.

Bonus video:

03:09

MILETIĆ O POSTIGNUTIM DOGOVORIMA IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE Svako ko misli da može da preskoči Srbiju kao plitak potok, vara se

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.