PLAŽE PREKRIVENE FEKALIJAMA! Odvratnije od OVOGA nema, kanalizacija se izlila 654 puta za samo 3 meseca!
Ilustracija, Foto: Profimedia

katastrofa!

PLAŽE PREKRIVENE FEKALIJAMA! Odvratnije od OVOGA nema, kanalizacija se izlila 654 puta za samo 3 meseca!

Portparol stranke za životnu sredinu, poslanik Tim Faron, naziva to "nacionalnim skandalom"

Objavljeno:

Na jugozapadu Engleske nalaze se neke od najlepših plaža na Ostrvu. Međutim, na njima ovog leta ne boravi niko, jer idilu kvare kanalizacione cevi i fekalije koje se iz njih izlivaju.

Longrok, jedna od najlepših plaža na teritoriji Engleske, sve do ovog leta bila je idealna za porodične vikende tokom toplih dana. Iz plitke morske vode dopirao je dečiji smeh, dok su se na savršenoj peščanoj plaži brižljivo sunčali njihovi roditelji. Ali, toga sada nema, jer je Longrok jedna od 100 plaža širom Engleske na kojima se kanalizacija izlila u more tokom prethodnih meseci, piše CNN.

U prethodna tri meseca zabeležio 654 prijava o izlivanju kanalizacije sa 171 lokacije. Na Longroku ih je bilo ukupno 19.

Skoro svi slučajevi izlivanja zabeleženi su u regionu Kronvola, zbog čega su ga stanovnici prozvali "region izmeta".

Dešavalo se i ranije

Ali, kako pišu britanski mediji, ovakvi slučajevi nisu retkost.

„Imamo prilično star kanalizacioni sistem koji datira iz viktorijanskih vremena, a otpadna voda iz kuća i preduzeća se transportuje istim cevima koje sakupljaju kišnicu“, kaže Rejčel Vajat, menadžerka britanskog Društva za očuvanje mora.

Kada zapremina u cevima postane prevelika, umesto da se vraća u domove i ulice, ispumpava se iz 15.000 izlivnih cevi širom zemlje, koji se dalje izlivaju u reke i mora.

Takođe, Velika Britanija je pretrpela veliku sušu ovog leta, nakon koje su usledile olujne padavine. Kišnica u kombinaciji sa onim što se već nalazilo u kanalizacionim cevima preopteretio je vodovodnu mrežu i rezultiralo izlivanjem izmeta u more.

Međutim, neki ukazuju na to da ovo nije opravdanje, obzirom da se to dešava svake godine, i ukupno se kanalizacija ispusti u more do 200 ispuštanja godišnje, što udruženja koja se bave zaštitom javnog zdravlja smatraju neprihvatljivim.

Okean, More, Ribe, Ronilac, Ajkula, Olupine
foto: Profimedia

To ne utiče samo na plaže. Samo 14 odsto reka u Velikoj Britaniji ispunjava "ekološke standarde", prema Vitijevom izveštaju iz 2021. godine.„Niko ne očekuje da će rečna voda biti podobna za piće, ali tamo gde ljudi plivaju ili se deca igraju ne bi trebalo da očekuju fekalije“, navodi se u izveštaju.

Takođe, istraživanje koje je u martu objavila Agencija za životnu sredinu pokazuje da su vodovodne kompanije ispuštale neprečišćene otpadne vode u cevi više od 2,7 miliona sati 2021. godine, u više od 370.000 odvojenih slučajeva.

Uz to 24 odsto kanalizacionih ispuštanja širom Engleske prošle godine bilo nekontrolisano.

Portparol stranke za životnu sredinu, poslanik Tim Faron, naziva to "nacionalnim skandalom".

1 / 4 Foto: Profimedia

„Javnost mora da zna koliko su popularne plaže bezbedne za kupanje, ako su uopšte uopšte bezbedne“, rekao je Faron.

Bonus video:

03:09

MILETIĆ O POSTIGNUTIM DOGOVORIMA IZMEĐU BEOGRADA I PRIŠTINE Svako ko misli da može da preskoči Srbiju kao plitak potok, vara se

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.