RASPRAVA OKO ISPORUKE, RUSI SE OGLASILI: Ko govori istinu, elektrana u Zaporožju normalno isporučuje struju?
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZ​HENKO, Profimedia

novi sukob

RASPRAVA OKO ISPORUKE, RUSI SE OGLASILI: Ko govori istinu, elektrana u Zaporožju normalno isporučuje struju?

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je, međutim, u četvrtak da je šest reaktora elektrane isključeno iz električne mreže zemlje

Objavljeno:

Zvaničnici administracije u gradu Energodaru, koji je pod ruskom kontrolom, saopštili su danas da se struja iz Zaporoške nuklearne elektrane normalno isporučuje Ukrajini.

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je, međutim, u četvrtak da je šest reaktora elektrane isključeno iz električne mreže zemlje.

Zaporoška elektrana radi normalno, nema kvarova, saopštio je šef uprave Energodara Aleksandar Volga, prenosi agencija RIA Novosti.

On je naveo da je u četvrtak popodne došlo do nestanka struje u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti.

Nuklearna elektrana
foto: Printscreen/youtube

Prema njegovim rečima, razlog je kratak spoj u mreži nakon granatiranja ukrajinskih trupa i požara u gradu Energodar, zbog čega su proradili bezbednosni sistemi u nuklearki Zaporožje i dva bloka su isključena sa mreže.

- Nije bilo gašenja nuklearke Zaporožje u potpunosti, kako kaže Zelenski. Došlo je do vanredne situacije koja je sprečena automatskim zaštitnim uređajima na teritoriji nuklearke - dodao je Volga.

Potrošači su ponovo priključeni, nekoliko sati kasnije obnovljeno je napajanje Zaporoške i Hersonske oblasti,naveo je ruski zvaničnik, prenosi RIA Novosti.

Ukrajinska državna kompanija za atomsku energiju Energoatom saopštila je u četvrtak da je šest reaktora elektrane isključeno iz električne mreže zemlje.

Elektrana se nalazi blizu linije fronta, a poslednjih nedelja je bila izložena višestrukoj vatri, što je izazvalo strah od nuklearne katastrofe.

I Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za granatiranje objekta.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.