OVAJ DŽIN KOJI ŽIVI NA DNU OKEANA JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Niko ga nije video GODINAMA, a ribolovci ga zbog ovog!
Sisar, Foto: YOUTUBE/NAT GEO WILD/SCREENSHOT

NEVEROVATNO

OVAJ DŽIN KOJI ŽIVI NA DNU OKEANA JE U VELIKOJ OPASNOSTI: Niko ga nije video GODINAMA, a ribolovci ga zbog ovog!

Profesor Semjuel Turvi, iz Zoološkog društva Londona (ZDL), koautor istraživačke studije, rekao je da je "izumiranje dugonga u Kini veliki gubitak"

Objavljeno:

Naučnici sa ZDL-a i Kineske akademije nauke ustanovili su da nema potvrde da je neko video ovog morskog sisara od 2000. godine.

Dugong, sisar za kog se tvrdi da je inspirisao drevne priče o sirenama, izumro je u Kini, saopštili su istraživači. Smatra se da su ga opuštenost i sporost učinile ranjivim, tako da se ovaj džin okeana suočava sa opasnošću od izumiranja i u drugim delovima sveta.

Profesor Semjuel Turvi, iz Zoološkog društva Londona (ZDL), koautor istraživačke studije, rekao je da je "izumiranje dugonga u Kini veliki gubitak".

Naučnici sa ZDL-a i Kineske akademije nauke ustanovili su da nema potvrde da je neko video ovog morskog sisara od 2000. godine. Pored toga, istraživači su intervjuisali 788 članova zajednice koji žive u priobalnim delovima Kine, kako bi utvrdili kada su lokalci poslednji put videli dugonga.

U proseku, stanovnici su prijavili da ga nisu videli 23 godine, a samo troje ljudi su videli dugonga u poslednjih pet godina.

"Ovo je navelo istraživače da dugonga proglase funkcionalno izumrlim, što znači da ih nema dovoljno da bi održali vrstu", rekla je istraživačica u Zoološkom društvu Londona Hajdi Ma.

Dugong je jedinstvena vrsta, težak skoro pola tone i to je jedini morski sisar vegetarijanac. Po izgledu i ponašanju sličan je morskoj kravi, rep mu je sličan kao kod kita, a njegova nežna i naizgled benigna pojava navela je mnoge da veruju da je inspirisao drevne priče o sirenama. Njegovo stanište u Kini postalo je ugroženo u 20. veku, jer su ga ribolovci tražili zbog kože, kostiju i mesa.

Posle značajnog pada populacije, dugong je 1988. godine klasifikovan kao zaštićena životinja od ključnog nacionalnog značaja Kineskog državnog saveta.

Profesor Turvi je rekao da izumiranje dugonga u Kini treba da bude upozorenje drugim regionima u kojima ova životinja živi, poput Australije i istočne Afrike. Dugong se nalazi u 37 drugih tropskih regiona u svetu, živi u plitkim vodama Indijskog i zapadnog Tihog okeana. Nalazi se na crvenoj listi ugroženih Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) kao "ranjiva vrsta".

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.