DŽONSON ODLIKOVAN U KIJEVU! Zelenski POČASTVOVAN njegovom posetom (FOTO)
Boris Džonson i Volodimir Zelenski, Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

odlikovanje

DŽONSON ODLIKOVAN U KIJEVU! Zelenski POČASTVOVAN njegovom posetom (FOTO)

Povodom svoje druge posete Kijevu sredinom juna najavio je sveobuhvatan program obuke ukrajinskih snaga, nakon čega je sa Zelenskim prošetao napuštenim centrom Kijeva, što je naišlo na simpatije Ukrajinaca

Objavljeno: 21:07h

Britanski premijer Boris Džonson doputovao je danas nenajavljeno u Ukrajinu, koja slavi Dan nezavisnosti tačno šest meseci od početka ruske agresije.

"Ovo je treća poseta Borisa Džonsona Ukrajini od početka ruske invazije. Nemaju sve zemlje sreće da imaju takvog prijatelja", rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski primajući visokog gosta.

Džonson: Brani mir i slobodu, zato ćeš pobediti Zelenski je Džonsonu uručio Orden slobode, najviše ukrajinsko odlikovanje koje se može dodeliti stranom državljaninu.

"Ukrajinci imaju snažnu želju da se brane. I to je ono što (Vladimir) Putin ne razume", rekao je Boris Džonson novinarima.

Odbranite svoje pravo da živite u miru i slobodi i zato će Ukrajina pobediti“, dodao je on i najavio novu vojnu pomoć Kijevu u vrednosti od 64 miliona evra.

"Ono što se dešava u Ukrajini tiče se svih nas. Zato sam danas u Kijevu. Zato će Velika Britanija nastaviti da stoji uz naše ukrajinske prijatelje", objavio je na Tviteru Džonson, koji će napustiti funkciju za manje od dve nedelje.

Bio je prvi lider iz G7 u Kijevu Džonson je među zapadnim političarima koji su Ukrajini dali najodlučniju podršku u sukobu sa Rusijom i veoma je poštovan u Kijevu.

On je 9. aprila stigao u Ukrajinu kao prvi lider zemlje G7 od početka rata koji je počeo 24. februara. Od tada London pruža Kijevu posebno snažnu vojnu pomoć.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Povodom svoje druge posete Kijevu sredinom juna najavio je sveobuhvatan program obuke ukrajinskih snaga, nakon čega je sa Zelenskim prošetao napuštenim centrom Kijeva, što je naišlo na simpatije Ukrajinaca.

Bonus video:

20:28

POPODNEVNI DNEVNIK 24.08.2022

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.