TRAMP U VRELOM SOSU! Nova PROTIVNICA se zagrejava, biće NAPETO
Donald Tramp i Liz Čejni, Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS, Profimedia

sad

TRAMP U VRELOM SOSU! Nova PROTIVNICA se zagrejava, biće NAPETO

Čejni bi verovatno morala da se kandiduje kao kandidat treće strane jer bi, po svemu sudeći, izgledalo da ima male šanse da pobedi kao kandidat republikanaca

Objavljeno:

Članica Predstavničkog doma SAD Liz Čejni razmišljala je da se kandiduje na predsedničkim izborima, navodno da bi sprečila Donalda Trampa da se vrati na najvažniju funkciju u državi, ali nova anketa sugeriše da bi njena kandidatura zapravo osigurala da bivši predsednik 2024. pobedi Džozefa Bajdena.

Bajden bi izgubio oko jedne trećine svoje podrške demokrata i nezavisnih ukoliko bi birači dobili opciju koja nije Tramp, čak i ako taj kandidat ne bi bio republikanac, prema anketi istraživačkog centra Jahu/JuGov objavljenoj u utorak.

Aktuelni predsednik bi pobedio u direktnoj utakmici sa Trampom sa malom razlikom, 42 prema 39 odsto, pokazalo je istraživanje, ali ako bi se Čejni kandidovala kao nezavisni kandidat, bivši predsednik bi pobedio Bajdena za osam procentnih poena, 37 prema 29.

- Ona sama mogla bi da promeni izbore u korist Trampa - navodi se u zaključcima ankete.

Potencijalna uloga Čejni u bila bi ironična, budući da je glasala za opoziv Trampa i okrivila ga za podsticanje pobune na Kapitolu 6. januara 2021. Kandidat kojeg podržava Tramp osigurao je da se Čejni ne vrati u Kongres, što ju je potuklo za skoro 40 procentnih poena na prošlonedeljnim predizborima republikanaca u Vajomingu.

Liz Čejni
foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Čejni je reagovala tako što se uporedila sa Abrahamom Linkolnom, najpopularnijim predsednikom u američkoj istoriji, i obećala da će učiniti „sve što je potrebno da obezbedi da Donald Tramp nikada više ne bude ni blizu Ovalnog kabineta“.

Kako se ispostavilo, američki birači nisu posebno voljni da 2024. glasaju za bilo koga od tri pomenuta političara. Samo 20 odsto odraslih u SAD, uključujući 38 odsto demokrata, veruje da bi Bajden trebalo da se kandiduje ponovo, pokazala je anketa. Oko 28 odsto, uključujući 57 odsto republikanaca, želelo bi da se Tramp ponovo kandiduje. Samo 19 odsto, uključujući 10 odsto Amerikanaca u njenoj stranci, reklo je da bi Čejni trebalo da uđe u trku.

1 / 5 Foto: Profimedia

Čejni bi verovatno morala da se kandiduje kao kandidat treće strane jer bi, po svemu sudeći, izgledalo da ima male šanse da pobedi kao kandidat republikanaca. U trostrukoj republikanskoj primarnoj trci, uključujući Trampa, guvernera Floride Rona DeSantisa i Čejni, kongresmenka bi osvojila samo 6 odsto glasova, pokazala je anketa. Ispitanici su dali prednost Trampu u odnosu na DeSantisa sa razlikom od 50 prema 32 odsto.

Bonus video:

20:28

POPODNEVNI DNEVNIK 24.08.2022

(Espreso/24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.