KO OVDE PLIVA, BIĆE OBDAREN VEČNOM LEPOTOM: Afroditina stena je jedna od omiljenih destinacija na Kipru!
Plaža, Foto: Printscreen/Youtube/National Dron Geography

predlog za letovanje

KO OVDE PLIVA, BIĆE OBDAREN VEČNOM LEPOTOM: Afroditina stena je jedna od omiljenih destinacija na Kipru!

Na obali se nalazi džinovska stena i nekoliko drugih sićušnih stena, a najveća je sada poznata kao Afroditina stena, uglavnom zbog priča u vezi sa lokalitetom, a takođe i zato što je stena stalno okružena penušavom vodom

Objavljeno:

Postoje dve poznate priče koje govore o rođenju boginje Afrodite. Jednu je ispričao Hesiod, drugu Homer. U Homerovom predanju, Afrodita je bila ćerka Zevsa i Dione, a najpopularniju priču u vezi sa Afroditinim rođenjem ispričao je grčki pesnik Hesiod u svojoj pesmi – "Teogonija".

Prema "Teogoniji", Afrodita je rođena nakon što je genitalije Urana - titanskog vladara kosmosa presekao i bacio u more Kron, njegov sin koji je želeo da ga svrgne. Iz pene koja je dolazila iz odsečenog dela Urana u okeanu tada je izronila Afrodita, gola i obdarena lepotom.

Afrodita
Afroditafoto: Printscreen/Youtube/Medaurus

Dok je većina božanskih bića, posebno pominjanih u grčkoj mitologiji, nastala na lokacijama koje se mogu okarakterisati kao božanske ili daleko od fizičkog sveta, neka su ipak nastala na fizičkim lokacijama. Afrodita - jedna od najpopularnijih grčkih boginja, bila je jedno od takvih božanstava za koje se kaže da su rođena na nekom mestu na zemlji. Ovo nudi priliku ljubiteljima mitologije da posete to mesto i razmisle o božanskoj pojavi koja se ovde odigrala i koja je navodno dovela do rođenja boginje, čiji je šarm bio neodoljiv čak i najmoćnijim grčkim bogovima.

Kako prenosi portal "Travel", kao i mnoge druge lokacije u grčkom mitu, lokacija Afroditinog rođenja je fizičko mesto na zemlji, na prelepoj obali koja se nalazi u blizini grada Pafosa na Kipru. Prema Hesiodovoj "Teogoniji", nakon što je Afrodita izašla iz pene koja je dolazila iz Uranovog odsečenog uda u moru, morski talasi su počeli da je prenose na ostrvo Kitera, ali je zapadni vetar intervenisao i oduvao novorođenu boginju do obala Pafosa.

Na obali se nalazi džinovska stena i nekoliko drugih sićušnih stena, a najveća je sada poznata kao Afroditina stena, uglavnom zbog priča u vezi sa lokalitetom, a takođe i zato što je stena stalno okružena penušavom vodom. Stena je na grčkom poznata i kao Petra Tou Romiou, a u prevodu - stena Grka.

Afroditina stena
foto: Printscreen/Youtube/National Dron Geography

Afroditina stena je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija na Kipru. Pored neverovatnih zalazaka sunca pejzaž koji karakteriše plažu jedan je od razloga zbog koje je vredi posetiti.

A NA KIPRU I NAŠA FOLK ZVEZDA IMA VILU!

Pored pejzaža, posetioci takođe imaju priliku da istraže ogromnu stenu za koju lokalna priča čak kaže da će oni koji plivaju oko Afroditine stene biti blagosloveni večnom lepotom, tako da je ovo jedna stvar koju treba imati na umu kada posetite prelepu plažu.

(Espreso / Ona)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.