RONILAC OTKRIO KAKO DA SPREČITE NAPAD AJKULE U ZASTRAŠUJUĆEM SNIMKU: Oči u oči sa PREDATOROM! (VIDEO)
Ajkula, Foto: Printscreen/Tik Tok/mermaid.kayleigh

NEVEROVATNO

RONILAC OTKRIO KAKO DA SPREČITE NAPAD AJKULE U ZASTRAŠUJUĆEM SNIMKU: Oči u oči sa PREDATOROM! (VIDEO)

Na snimku se može videti ronilac kako se mirno suočava sa ajkulom kako bi pokazao da nije plen, a zatim pruža ruku da zgrabi ogromno stvorenje za nos

Objavljeno:

Ronilac je otkrio kako sprečiti napad ajkule u zastrašujućem videu koji počinje tako što ajkula polako pliva ka roniocu.

Viralni video postavljen na TikTok-u i Reddit-u objašnjava šta da se radi, a šta ne ako plivač naiđe na ajkulu u otvorenoj vodi.

Originalni snimak je na TikTok-u postavio korisnik @mermaid.kaileigh. U njemu Kejli komentariše dok njen prijatelj i kolega ronilac Endi pokazuje šta treba da uradite ako dođete u kontakt sa ajkulom.

Na snimku Endi se može videti u vodi dok joj tigrasta ajkula prilazi s leđa.

Kejli pripoveda: „Endi pokazuje zašto ne želimo da prskamo i plivamo dalje od ajkula.

„Prskanje i plivanje imitira ono što plen radi. Kada imamo posla sa vrhunskim grabežljivcima poput ajkula, takođe želimo da se ponašamo kao grabežljivci.“

Andi se tada može videti kako se okreće da bi se suočio sa ajkulom koja dolazi ka njoj.

Kejli nastavlja: ​​„Dakle, ono što zapravo želite da uradite je da ne prskate, da se okrenete, da se suočite sa životinjom i da održavate kontakt očima.

„Kod tigrastih ajkula, možete staviti ruku na vrh njihove glave, nežno ih gurnuti nadole i to će ih preusmeriti od sebe.

Ona onda radi upravo to, skoro milujući glavu ajkule dok je preusmerava.

Istraživanje OnePoll pokazalo je da 39 odsto odraslih Britanaca kaže da mrze ajkule, a glavni razlozi za ovu mržnju su da su opasne, zastrašujuće i da napadaju ljude.

Fobija povezana sa ajkulama naziva se galefobija i može izazvati ekstremnu anksioznost kod obolelih.

Prema National Geographic-u, postoji jedna od 3,7 miliona šanse da vas ubije ajkula.

Iako je šansa da vas napadne ajkula izuzetno mala, strah od stvorenja je podstakao blokbaster Javs iz 1975. godine.

Nazivajući uticaj filma „efekat čeljusti“, Kristofer Nef, predavač javne politike sa Univerziteta u Sidneju, tvrdi da je film pomogao u stvaranju tri mita oko napada ajkula.

Da ajkule namerno grizu ljude, susreti sa ajkulama su uvek smrtonosni i ajkule treba ubijati da bi zaštitile ljude.

@mermaid.kayleigh Follow @andriana_marine to learn even more about #sharks! ?? Just like bears & other #predators we are taught to #maintaineyecontact, yell, get large, back away slowly… it’s the same with sharks! They are not the man eating monsters the media portrays & typically want nothing to do with humans. So much so that just pushing on their head is enough to deter. #tigershark #sharkdiver #sharkdiving #sharkdive #ocean #hawaii ♬ Black Out Days Sped Up - Ryugan

Svake godine se ubije preko 100 miliona ajkula, a u skoro 50 godina od objavljivanja filma populacija ajkula je naglo opala.

Piter Benčli, autor romana koji je inspirisao film, požalio je zbog čega je njegov rad doveo. On je za Dejli ekspres rekao: „Nikad ne bih mogao da napišem tu knjigu danas.

Nakon objavljivanja filma postao je zagovornik zaštite ajkula do svoje smrti 2006.

Iako su mnogi korisnici društvenih medija bili impresionirani snimkom, drugi su brzo shvatili smešnu stranu.

Jedan je zamislio razgovor između ajkule i Endija: „Hej druže, zašto jednostavno ne odeš ovim putem.

Drugi je bio malo skeptičniji prema korišćenju tehnike, rekavši: „Samo želim da napomenem da nemamo nijedan snimak vremena kada ovaj manevar nije uspeo.

(Espreso/Mirror.co.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.