REKORDNA SUŠA, KAKVA NIJE VIĐENA 1.000 GODINA, OTKRILA RUŠEVINE STAROG GRADA: Neverovatni prizori u Evropi (FOTO)
Suša, Foto: Printskrin: Ruptlytv

JEZIVO

REKORDNA SUŠA, KAKVA NIJE VIĐENA 1.000 GODINA, OTKRILA RUŠEVINE STAROG GRADA: Neverovatni prizori u Evropi (FOTO)

Stari grad Portomarin je potopljen 1960-ih godina da bi se stvorio rezervoar Belesar

Objavljeno:

Španija se suočava sa najvećom sušom u poslednjih 1.000 godina, veruju stručnjaci, a ovakva suva klima kao posledicu između ostalog ima i to da su otkrivene ruševine starog grada koji je potopljen pre više od 60 godina.

Stari grad Portomarin je potopljen 1960-ih godina da bi se stvorio rezervoar Belesar, a njegove ruševine su otkrivene pošto je tekuća suša izazvala drastičan pad nivoa vode.

Snimci nastali u ponedeljak pokazuju ostatke zgrada i stubova starog mosta u blizini isušenih obala rezervoara. Meštani i turisti iskoristili su priliku da lutaju kroz ruševine.Akumulacija, jedna od najvećih u Galiciji, sada ima oko 40 odsto kapaciteta, nakon tekuće suše. Stručnjaci veruju da Španija doživljava najsuvlju klimu u poslednjih 1.000 godina.

1 / 10 Foto: Printskrin: Ruptlytv

Da podsetimo, i Kina se suočava sa izuzetno velikom sušom. Naime, najveće slatkovodno jezero u zemlji, jezero Pojang, ušlo je u sušnu sezonu ranije nego što je uobičajeno, a najmanje 75 odsto vode ovog jezera je isušeno.

Pojedine reke u Kini, uključujući i delove toka reke Jangce, presušile su zbog rekordne suše što negativno utiče na rad hidroelektrana i rečni promet brodova, a neke kompanije su bile primorane da obustave svoje uobičajene operacije.

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.