NOVI SKOK CENA NAFTE: Međunarodna tržišta DETEKTOVALA značajan porast
Ilustracija, Foto: Profimedia

cene

NOVI SKOK CENA NAFTE: Međunarodna tržišta DETEKTOVALA značajan porast

Cene su pale sa najviših nivoa dostignutih pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija protiv Rusije, pošto je počeo strah od globalne recesije

Objavljeno:

Cene nafte danas su na međunarodnim tržištima porasle na 99 dolara, pošto su se trgovci ponovo fokusirali na oskudnu ponudu nakon što je Saudijska Arabija nagovestila da bi najveći proizvođači mogli staviti manje barela na tržište.

Na londonskom tržištu cena barela posle podneva bila je viša za 2,52 dolara nego na jučerašnjem zatvaranju i iznosila je 99,00 dolara. Na američkom tržištu barel se trgovao po višoj ceni od 2,34 dolara, sa 92,70 dolara.

OPEK bi mogao da smanji proizvodnju? Trgovci su se danas fokusirali na poruku iz Saudijske Arabije da bi Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici mogli da smanje proizvodnju ako situacija to bude zahtevala.

OPEK+ ima dovoljno manevarskog prostora da se nosi sa izazovima, uključujući smanjenje proizvodnje, prenela je saudijska državna novinska agencija SPA da je ministar energetike Abdulaziz bin Salman rekao u intervjuu za Blumberg.

Nafta
foto: Profimedia

"Pitanje je da li bi smanjenje proizvodnje OPEK-a ili OPEK+ nakon septembra bilo opravdano. Uprkos slabosti proteklih dana izazvanih inflacijom, čini se da je tržište nafte nedavno uspostavilo nižu granicu cene", rekao je Tamaš Varga iz PVM-a. brokerska kuća..

Cene su pale sa najviših nivoa dostignutih pod uticajem ruske invazije na Ukrajinu i zapadnih sankcija protiv Rusije, pošto je počeo strah od globalne recesije. Koče ih visoka inflacija i slabija tražnja.

SAD najavljuju pad zaliha sirove nafte? Saudijski ministar je naglasio da više ne postoji veza između fizičkog tržišta nafte i onog gde se naftom trguje u fjučers ugovorima.

1 / 5 Foto: Profimedia

Dok su fjučersi za naftu na londonskom tržištu naglo pali sa ovogodišnjih maksimuma, struktura i razlike u cenama na fizičkom tržištu nafte i dalje signaliziraju oskudnu

Bonus video:

05:11

BRZE VESTI 23.08.2022. 15:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.