NOVI HLADAN TUŠ ZA PUTINA? Ovo će ga baš zaboleti
Vladimir Putin, Foto: Profimedia

eu

NOVI HLADAN TUŠ ZA PUTINA? Ovo će ga baš zaboleti

Regionalna zabrana viza za Ruse, o kojoj će ministri iz pet zemalja razgovarati na marginama sastanka, uključivala bi jedinstvena pravila koja bi blokirala turiste, ali dozvoljavala disidentima da uđu

Objavljeno:

Članice EU Estonija, Letonija, Litvanija, Poljska i Finska, koje dele granicu sa Rusijom, mogle bi zabraniti ruskim turistima ulazak ako EU ne uvede zabranu širom EU, rekao je litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis.

"Razgovarao sam sa ministrima svih ovih zemalja. Na političkoj strani ne vidim tolike razlike", rekao je Landsbergis novinarima u Vilnjusu. Ministri spoljnih poslova EU će razgovarati o zabrani viza za sve ruske građane širom EU, što najsnažnije podržava pet zemalja koje se graniče sa Rusijom.

Neistomišljenicima bi bio dozvoljen ulazak Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je juče da se protivi zabrani, uz obrazloženje da bi Rusi trebalo da mogu da pobegnu iz svoje domovine ako se protive politici Kremlja. Neke druge zemlje, poput Mađarske, takođe bi se mogle protiviti zabrani na nivou EU.

Regionalna zabrana viza za Ruse, o kojoj će ministri iz pet zemalja razgovarati na marginama sastanka, uključivala bi jedinstvena pravila koja bi blokirala turiste, ali dozvoljavala disidentima da uđu, rekao je Landsbergis.

EU, Evropska unija
foto: Profimedia

"Ruski turisti ne bi trebalo da budu u Evropskoj uniji. Njihova zemlja čini genocid", rekao je on, misleći na invaziju na Ukrajinu u kojoj su hiljade ljudi izgubile živote, a milioni proterani iz svojih domova.

Estonci su zatvorili granicu za više od 50 hiljada Rusa Rusi uglavnom ulaze u EU preko kopnenih granica iz tih pet zemalja otkako su direktni letovi između Rusije i Unije obustavljeni nakon što je invazija počela, rekao je Landsbergis.

1 / 9 Foto: Profimedia

Prošle nedelje, Estonija je zatvorila svoju granicu za više od 50.000 Rusa sa prethodno izdatim vizama, postavši prva zemlja EU koja je to učinila, što je otežalo Rusima ulazak u EU. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ranije ovog meseca pozvao je Zapad da uvede jedinstvenu zabranu putovanja Rusima, što je izazvalo ljutu reakciju Moskve.

Bonus video:

05:11

BRZE VESTI 23.08.2022. 15:55

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.