RUSIJA UPIRE U UKRAJINU, ALI ANALITIČARI VERUJU DA NEKO DRUGI STOJI IZA ATENTATA DARJE: Želeli da ućutkaju OCA?
Aleksandar Dugin pored kovčega na komemoraciji, Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

KLUPKO MISTERIJE

RUSIJA UPIRE U UKRAJINU, ALI ANALITIČARI VERUJU DA NEKO DRUGI STOJI IZA ATENTATA DARJE: Želeli da ućutkaju OCA?

Kako se navodi, atentat je izvršila Natalija Vovk, bivša pripadnica ukrajinske vojske, koja je ušla u Rusiju sa automobilom sa lažnim tablicama.

Objavljeno: 13:40h

Ruske službe bezbednosti izašle su u javnost sa tvrdnjom da je za ubistvo Darje Dugine, kćerke filozofa i politologa Aleksandra Dugina, odgovorna ukrajinska služba bezbednosti.

Kako se navodi, atentat je izvršila Natalija Vovk, bivša pripadnica ukrajinske vojske, koja je ušla u Rusiju sa automobilom sa lažnim tablicama.

Ona je za ulaz u zemlju koristila tablice Donjecke Narodne Republike, koje je kasnije zamenila sa tablicama Kazahstana.

Natalija Vovk
Natalija Vovkfoto: PRINTSCREEN TELEGRAM/VLADIMIR ROGOV

Međutim, engleski mediji prenose tvrdnje prozapadnih analitičara, koji su ubeđeni da atentat nije izvršen od strane Ukrajinaca, već da iza njega stoji ruska služba bezbednosti.

Po njima, verzija događaja koju su izneli ruski bezbednjaci liči na scenario akcionog filma i malo verovatna.

Većina analitičara je ubeđena da su atentat zapravo izvršili ruski agenti koji su želeli da ućutkaju oca žrtve, Aleksandra Dugina.

Iako Zapadni mediji navode Dugina kao glavnog ideologa Putinovog režima, njihov odnos nije uvek bio harmoničan, a Dugin je bio kritičan prema Putinu u nekoliko zadnjih svojih intervjua.

Analitičarka Jekaterina Šulman tako kaže da izliv besa među prokremljskim komentatorima kao odgovor na napad autobombom deluje sumnjivo: "Reakcija je bila trenutna. Izgleda kao da su čekali da se ovako nešto dogodi."

Ko god da je bio odgovoran, dodaje Šulman, ubistvo bi "moglo da bude iskorišćeno da se pojača javni gnev u zemlji kako bi se opravdale još aktivnije represivne akcije države“.

Jurij Felštinski, autor knjige "Dizanje Ukrajine u vazduh: Povratak ruskog terora i pretnja Trećem svetskom ratu", tvrdi da je napad na Aleksandra Dugina odobrio Kremlj.

On tvrdio da je 60-godišnji Dugin imao reputaciju "neukrotivog" i da Kremlj "koristi Dugina u sopstvenom globalnom propagandnom ratu" računajući na to da međunarodni mediji ne shvataju da Dugin ima reputaciju "nekontrolisanog" i da je za Kremlj "persona non grata".

On je takođe rekao da je odnos Dugina i Kremlja bio daleko od idealnog, iako su i Putin i Dugin videli svoju korist iz te saradnje.

"Kremlj je s nelagodom koristio Dugina u svom obaveštajnom radu, ali mu nikada nije verovao. Dugin je pazio da nikada ne iznese tvrdnju da je Putin jedan od njegovih sledbenika, već je samo ukazivao stranim medijima da je zagovarao akcije Rusije kao što je zauzimanje Krima, Gruzije, Ukrajine, mnogo pre nego što je Kremlj od njih napravio nacionalnu politiku."

1 / 3 Foto: Pritnscreen

Zvanični Kremlj nije izdao saopštenje povodom ovakvih navoda.

Prema zvaničnim informacijama, glavna osumnjičena, Natalija Vovk, ušla je u Rusiju u automobilu marke ,"mini kuper", u društvu svoje dvanestogodišnje kćerke.

Prema snimcima koje su dostavile granične službe, nagađa se da je Vovkova promenila boju kose pri ulasku i izlasku iz Rusije, ne bi li zavarala službe bezbednosti.

Aleksandar Dugin, za kog se sumnja da je bio prava meta atentata, pukim slučajem je izbegao pogibiju, pošto se odlučio da uđe u drugi automobil.

Komemoracija Darje Duginove, počela je danas u Moskvi, u prisustvu porodice i javnosti.

Kako javlja dopisnik MK, Darjin otac Aleksandar Dugin i njena majka Natalija stoje pored njenog kovčega.

1 / 5 Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Osim njih, tu je i porodični prijatelj - biznismen Konstantin Malofejev.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.