"NE BIH TE ŽENIO DA SAM ZNAO ISTINU": Žene progovorile o JEZIVOJ PRAKSI, moraju da pokažu "SERTIFIKAT NEVINOSTI"?!
Iran, Foto: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

JEZIVO

"NE BIH TE ŽENIO DA SAM ZNAO ISTINU": Žene progovorile o JEZIVOJ PRAKSI, moraju da pokažu "SERTIFIKAT NEVINOSTI"?!

Nakon veridbe, mnoge žene u Iranu odlaze kod lekara

Objavljeno:

Često, u prisustvu njihovih majki, on radi test i proverava da li ona može da postane žena. Uslov je "dokaz" da nikada nije imala penetracijski seks i da još uvek ima "himen". Praksa kojoj se SZO protivi ima mnogo pristalica širom sveta.

Iranski testovi nevinosti

Odavno je rečeno da je nevinost društveni konstrukt . Ova pojava najčešće učvršćuje uverenje da žena nakon prvog odnosa nešto nepovratno gubi, a njena „čistoća“ zavisi upravo od trenutka seksualnog debija, koji se smatra penetracijom. To nema veze sa učenjem. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) ne daje nikakvu definiciju nevinosti iz medicinske perspektive.

Kulturni obrasci vezani za nevinost snažno su povezani sa konzervativnim vrednostima. U nekim zemljama i manjinama gde je naglasak na tradiciji i religioznosti, nevinost žene je toliko važna da se testira pre braka. „Potvrdu o nevinosti” izdaje lekar koji sprovodi test. On ženu pregleda ginekološki kako bi proverio stanje njenog himena, odnosno sluzokože koja ograničava ulaz u vaginu. Ako to ne otkrije, verenik može odbiti da se oženi.

Ovu praksu otvoreno kritikuje SZO, smatrajući da je suprotna ljudskim pravima. Ne samo da ženu dovodi u stresnu poziciju i svakako utiče na njenu percepciju sebe, već je i potpuno nenaučno. Mnoge žene ne krvare pri prvom odnodu. Vezano je za tip gradnje tzv himen.

To je bio slučaj Mariam , čiju je priču ispričao BBC. Muž joj je prvom prilikom rekao da ga je prevarila.

"Nisi nevina. Ne bih te oženio da sam znao istinu", govorio je ženi koja nije krvarila nakon prvog seksa. Tražio joj je da pokaže "sertifikat nevinosti" . Uprkos „razjašnjenju” situacije, žena je doživela toliko traumatično iskustvo da je pokušala da izvrši samoubistvo.

Mariam nije jedina. Bi-Bi-Si opisuje i slučaj žene koja je odlučila da ima seks sa svojim dečkom pre braka. Bila je užasnuta da će njena porodica saznati kada bude otišla na "proveru" nevinosti. Odlučila je da prođe kroz nedozvoljeni postupak da „popravi” himen.

1 / 4 Foto: Profimedia

"Potrošila sam svu svoju ušteđevinu. Prodala sam laptop, mobilni telefon i zlatni nakit", kaže ona. Morala je da potpiše dokument da je svesna rizika i da je odgovorna za njih ako nešto krene naopako.

Postupak je bio ne samo skup, već i veoma bolan. Osim toga, nije dao željeni efekat. Neda nije krvarila tokom svog prvog odnosa sa mužem. Iz tog razloga ju je napustio ubrzo nakon toga.

Žrtve testova nevinosti

Građani Irana se sve više protive konzervativnoj praksi. Prošle godine, desetine hiljada ljudi potpisalo je peticiju protiv "testova nevinosti". Iako vlasti tvrde da se oni sprovode samo u određenim slučajevima, privatne klinike i dalje rade "testove" na zahtev porodica i parova koji planiraju da se venčaju.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.