U AMERICI SE PROUČAVA ODGOVOR IRANACA: Čeka se da se vidi ŠTA ĆE BITI
Iranska zastava, Foto: Profimedia

pakt

U AMERICI SE PROUČAVA ODGOVOR IRANACA: Čeka se da se vidi ŠTA ĆE BITI

Iran je ranije danas saopštio da je uputio pisani odgovor za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa svetskim silama

Objavljeno:

SAD proucavaju iranski odgovor na predlog nuksporazuma proučavaju iranski odgovor na predlog Evropske unije o spašavanju nuklearnog sporazuma, deleći svoje stavove sa evropskim blokom, izjavio je danas portparol američkog Stejt departmenta, javio je Rojters.

Iran je ranije danas saopštio da je uputio pisani odgovor za obnavljanje nuklearnog sporazuma sa svetskim silama, preneo je AP.

Iranska državna novinska agencija IRNA nije iznela sve detalje o sadržini ovog odgovora, ali je sugerisala da Teheran i dalje ne prihvata predlog, uz posredovanje Evropske unije, uprkos upozorenjima da više neće biti pregovora.

„Razlike postoje u tri pitanja, u kojima su SAD pokazale verbalnu fleksibilnost, ali to bi trebalo da bude uključeno u tekst. Treće pitanje se odnosi na garantovanje nastavka sporazuma, što zavisi od prihvatanja realne situacije od strane Vašingtona“, navodi se u izveštaju agencije IRNA.

Vašington
Vašingtonfoto: Printscreen/Youtube/ Church Newsroom

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahian pozvao je prethodno SAD da pokažu fleksibilnost u rešavanju tri preostala pitanja, sugerišući da odgovor Teherana neće biti konačno prihvatanje ili odbijanje.

Diplomate i zvaničnici rekli su britanskoj novinskoj agenciji da, bez obzira da li Teheran i Vašington prihvate konačnu ponudu EU ili ne, nijedna strana verovatno neće proglasiti pakt „mrtvim“, jer je njegovo održavanje u životu u interesu obe strane.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.