OBJAVLJENA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA DARJE DUGINE: Nastala neposredno pre njene POGIBIJE, svedoci opisali HOROR! (FOTO)
Darja Dugina, Foto: Printscreen/Telegram/Аким Апачев

OTKINUT KROV AUTOMOBILA

OBJAVLJENA POSLEDNJA FOTOGRAFIJA DARJE DUGINE: Nastala neposredno pre njene POGIBIJE, svedoci opisali HOROR! (FOTO)

Federalna služba bezbednosti rešila je ubistvo novinarke Darije Dugine, saopštio je Centar za odnose s javnošću agencije

Objavljeno: 14:13h

Muzičar Akim Apačev je objavio fotografiju sa Darjom Duginom i njenim ocem Aleksandrom Duginom u nedelju na svom Telegram kanalu, napomenuvši da je fotografija snimljena uveče 20. avgusta, neposredno pre nego što je Darja ubijena u eksploziji automobila.

- Uveče 20. avgusta sreo sam Darju Platonovu Duginu i njenog oca Aleksandra Dugina na Festivalu tradicije. Od prvih sekundi bili smo uronjeni u diskusiju. Razgovarali smo o ruskoj ideji, carstvu i ratu kulture. Daša je uvek povezivala stvari koje je teško povezati. Uvek je bila oštra i duboka u svom pogledu na svet - rekao je Apačev.

Muzičar je u svojoj objavi izrazio saučešće povodom smrti Darje Dugine.

"Otkinut krov automobila"

Očevidac Sergej je rekao da se eksplozija dogodila u blizini kuće njegovog komšije. On je rekao da je telo preminule izbačeno iz automobila, sa vozačkim sedištem i krovom automobila.

- Ležala je baš tu. Dolazila je iz Zaharova. Brzina vožnje je bila velika, skrenula je iza ugla i tada je navodno, došlo do eksplozije. Krov automobila je bio otkinut. Navodno je "odletela" iz automobila zajedno sa krovom i drugim stvarima - rekao je Sergej.

Marija, jedna od očevidaca, rekla je da je videla požar na Možajskom autoputu oko 21:30.

- Bila sam na svom radnom mestu i čula sam kako su se ulazna vrata zalupila. Izašla sam 30 sekundi kasnije i videla da gori auto na Možajskoj magistrali. Dok sam stajala napolju, verovatno je bilo još četiri ili pet takvih eksplozija. Shvatila sam da eksplodirao auto - rekla je žena.

Drugi očevidac, Galina, čula je eksploziju u svojoj kući u blizini mesta nesreće.

- Odjednom je došlo do eksplozije. Imam prozor okrenut na tu stranu. Imala sam pukotinu na plafonu od ranije, a kada je eksplodiralo napolju, delofi plafona su počeli da otpadaju - rekla je žena.

Darja Dugina
Darja Duginafoto: Printscreen/Telegram/Darya Dugina

Rusi tvrde da su rešili ubistvo novinarke Darje Dugine

Federalna služba bezbednosti rešila je ubistvo novinarke Darije Dugine, saopštio je Centar za odnose s javnošću agencije.

- Utvrđeno je da su zločin pripremile i počinile ukrajinske specijalne službe. Počinilac je državljanka Ukrajine Vovk Natalija Pavlovna, rođena 1979. godine - navodi se u saopštenju koje prenosi RIA.

FSB je pojasnio da je Vovk zajedno sa svojom 12-godišnjom ćerkom stigla u Rusiju 23. jula i iznajmila stan u kući u kojoj je Dugina živela, kako bi prikupila informacije o njenom načinu života.

Ranije je predsednik Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin prokomentarisao incident preko svog Telegram kanala.

- Teroristi ukrajinskog režima, pokušavajući da eliminišu Aleksandra Dugina, digli su u vazduh njegovu ćerku... u automobilu. U znak sećanja na Darju, ona je prava Ruskinja - navodi se u saopštenju.

Zauzvrat, ukrajinske vlasti su negirale umešanost u nesreću ćerke Aleksandra Dugina. Savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak, prokomentarisao je ove navode.

- Naglašavam da Ukrajina sigurno nema nikakve veze sa ovim jer mi nismo zločinačka država - naglasio je Podoljak.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da ako nadležni organi potvrde verziju o "ukrajinskom tragu" u ubistvu Darije Dugine, onda "treba razgovarati o politici državnog terorizma koju sprovodi kijevski režim".

1 / 5 Foto: Profimedia

Ruski istražni komitet je u nedelju saopštio da je "zločin bio s predumišljajem i po dogovoru".

- Uveče 20. avgusta 2022. u Tojoti Lend Kruzeru koja se kretala u blizini sela Bolšije Vjazemi u Moskovskoj oblasti detonirana je eksplozivna naprava, a zatim se automobil zapalio. Sada je potvrđeno da je uređaj postavljen ispod donje strane vozila na strani vozača. Darja Dugina, koja je vozila, preminula je na licu mesta - pojasnilo je ministarstvo.

Ranije u subotu uveče, Aleksandar Dugin je držao predavanje na temu "Tradicija i istorija" na tradicionalnom porodičnom festivalu u Moskovskoj oblasti. Događaju je prisustvovala i njegova ćerka. Prema pisanju medija, drugi prisutni su tvrdili da je Dugin prvobitno planirao da napusti festival zajedno sa svojom ćerkom, ali je kasnije odlučio da uzme poseban automobil, dok je Darja uzela njegov terenac.

Aleksandar Dugin je poznat po svojim antizapadnim "neoevroazijskim" stavovima. Dugin je često opisivan kao jedan od "ideoloških mozgova" Kremlja i nepokolebljivi pristalica ruskih akcija u sukobu sa Ukrajinom od 2014. godine. Iste godine je otpušten sa Moskovskog državnog univerziteta nakon što je dao sporni intervju u kojem je pozivao na "ubijanje, ubijanje, ubijanje" onih koji su odgovorni za tragedije kao što je požar u Odesi 2014. godine, u kojem je na desetine ljudi poginulo u požaru dok su proukrajinski aktivisti upali u zgradu sindikata koju su branili proruski demonstranti.

Darja Dugina je stavljena na listu sankcija Ujedinjenog Kraljevstva u julu ove godine zbog pružanja "podrške" i promovisanja "politike ili akcija koje destabilizuju Ukrajinu ili podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet ili nezavisnost Ukrajine".

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.