UPRAVO JE JAVLJENO: Umro je POZNATI BIZNISMEN
Printscreen, Foto: Printscreen/Youtube/India Media Conclave

milijarder

UPRAVO JE JAVLJENO: Umro je POZNATI BIZNISMEN

Iza njega su ostali supruga, koju je zvao "jedini klijent", i troje dece

Objavljeno:

Najpoznatiji indijski berzanski investitor Rakeš Džundžunvala, nazvan Voren Bafet, umro je u nedelju, što je izazvalo izliv počasti za milijardera koji je sam napravio svoje bogatstvo, čije je bogatstvo poraslo sa ekonomijom zemlje.

Džundžunvala je umro u 62. godini, nedelju dana nakon pokretanja njegove jeftine avio-kompanije "Akasa Air". Izgledao je i zvučao je slabo promovišući prevoznika. Uzrok njegove smrti nije odmah poznat.

Iza njega su ostali supruga, koju je zvao "jedini klijent", i troje dece. On ostavlja udele u oko tri desetine indijskih kompanija i nasleđe citiranja jednostrukih reči poput „trend je tvoj prijatelj“ i „jedino pravilo koje imam je da nema pravila“.

„Sve što znam je trgovanje i ulaganje. Ne želim da radim ništa drugo u životu“, rekao je Džundžunvala za Rojters pre 10 godina. "Nazvaću to da prekine dan kad umrem."

U ponedeljak je rekao da indijska ekonomija, treća po veličini u Aziji, „ulazi u zlatno doba“, izrazivši nadu da su „moji sugrađani Indijci optimisti kao i ja“.

Džundžunvala je bio veliki javni pristalica premijera Narendre Modija, koji ga je u nedelju hvalio kao „neukrotivog, punog života, duhovitog i pronicljivog“.

Rakeš Džundžunvala
foto: Printscreen/Youtube/moneycontrol

Komunikacione veštine Džundžunvala pomogle su malim investitorima da razumeju tržište akcija, rekli su biznismeni i bankari iz indijske finansijske prestonice Mumbaja, koji su sa njim komunicirali više od 30 godina. Njegov uvid u ekonomiju i kompanije učinio ga je TV slavnom ličnošću.

Rođen u državi Radžastan i obučen za ovlašćene računovodstvo, Džundžunvala je počeo da se bavi akcijama kao tinejdžer i nastavio da upravlja firmom za trgovinu akcijama, "RARE Enterprises". Prema Forbsu, njegova neto vrednost iznosila je oko 6 milijardi dolara.

Svoj prvi veliki profit ostvario je kupovinom 5.000 deonica "Tata Tea" pozajmljenim novcem, uveren da su tržišta potcenila potencijal kompanije koja želi da raste u vreme sve veće proizvodnje prinosa. Utrostručio je svoj novac u roku od nekoliko meseci.

Usledile su bolje, veće investicije, uključujući opkladu sa leveridžom kasnih osamdesetih na izvoznika rude gvožđa "Sesa Goa". Džundžunvala je kupio akcije po 60-65 rupija i prodao po 2.200 rupija.

Investicije njegove firme uključuju mnoge kompanije Tata grupe, kao što su "Tata Motors", časovničar "Titan", "Tata Communications" i "Indian Hotels", koji vodi hotele "Taj".

Ostale investicije uključuju "Indiabulls Housing Finance", "Star Health Insurance", "Federalnu banku" i kompaniju za stručno obrazovanje "Aptech".

Džundžuvala je rekao da je rast indijske berze od liberalizacije privrede zemlje 1991. godine - u periodu u kojem je glavni indeks Senseksa porastao oko 40 puta - bio veliki faktor njegovog uspeha. A ko je najbogatiji Ukrajinac - pogledajte ovde!

„Investitor, hrabar preuzimač rizika, majstorski razume berzu, jasan u komunikaciji – sam po sebi lider“, napisala je ministarka finansija Nirmala Sitaraman u omažu na Twiteru. „Imao snažno verovanje u snagu i sposobnosti Indije".

Udai Kotak, izvršni direktor banke "Kotak Mahindra", i kolega iz škole i fakulteta, rekao je da je Džundžunvala „verovao da je deonica Indije potcenjena. On je u pravu."

Kotak je na Tviteru napisao: „Neverovatno oštar u razumevanju finansijskih tržišta. Redovno smo razgovarali, posebno tokom COVID-a. Nedostajaćeš Rakeš!”

(Esprso / Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.