TEHERAN DEMANTOVAO: Nemamo veze sa NAPADAČEM na Salmana Rušdija
Teheran, Foto: Print Screen Youtube

OGLASILI SE

TEHERAN DEMANTOVAO: Nemamo veze sa NAPADAČEM na Salmana Rušdija

Rušdi je u petak u SAD izboden nožem u vrat dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork.

Objavljeno:

Iranske vlasti danas su kategorički demantovale da imaju bilo kakve veze sa napadačem na britanskog književnika indijskog porekla Salmana Rušdija, autora romana „Satanski stihovi“ zbog koje je Iran krajem 80-ih protiv pisca izdao fatvu.

Rušdi je u petak u SAD izboden nožem u vrat dok je držao predavanje u zapadnom delu države Njujork.

„Kategorički demantujemo da postoji ikakva veze izmedju napadača i Irana. Niko nema pravo da optužuje Iran“, izjavio je portparol iranskog Ministarstva inostranih poslova Naser Kanani.

To je prva zvanična reakcija Irana na napad na Rušdija.

„U tom napadu, samo Salman Rušdi i njegove pristalice zaslužuju da budu okrivljeni, čak i osudjeni“, rekao je Kanani i dodao da je pisac, „vredjajući svetinje islama i prelazeći crvenu liniju više od 1,5 milijardi muslimama i svih sledbenika božanskih religija, sebe izložio gnevu i besu ljudi“.

Rušdi, rodjen 1947. godine je poznat po knjizi „Satanski stihovi“ koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

1 / 4 Foto: . EPA/MOHAMMAD ZAREI

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u medjuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Rušdi je u svet književnosti ušao 1981. godine, romanom „Deca ponoći“, smeštenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.