2022. GODINA REKORDNA POŽARNA SEZONA: Gori jugozapad Evrope!
Požar, Foto: Profimedia

POŽARI

2022. GODINA REKORDNA POŽARNA SEZONA: Gori jugozapad Evrope!

Požari koji su zapalili desetine hiljada hektara šuma u Francuskoj, Španiji i Portugalu učinili su 2022. rekordnom po šumskim požarima u jugozapadnoj Evropi, objavila je služba za satelitsko praćenje EU-a

Objavljeno:

Zbog dugotrajnog toplotnog talasa koji je doveo do temperaturnih rekorda, Francuska je u poslednja tri meseca dosegla najviše nivoe zagađenosti ugljenikom uzrokovanog šumskim požarima od početka merenja 2003, objavila je Služba za praćenje atmosfere Copernicus (CAMS).

To toga je došlo nakon što je Španija prošlog meseca zabeležila najveću emisiju ugljenika u istoriji požara.

CAMS je naveo da je dnevna ukupna emisijska snaga požara, što je mera intenziteta požara, u julu i avgustu u Francuskoj, Španiji i Portugalu bila "znatno viša" od proseka, prenosi Hina.

Služba je upozorila da je veliki deo zapadne Evrope sada u "ekstremnoj opasnosti od požara" s nekim područjima "vrlo ekstremne opasnosti od požara".

Pratimo povećanje broja i rezultirajućih emisija šumskih požara jer su toplotni talasi pogoršali požare u jugozapadnoj Francuskoj i na Pirinejskom poluostrvu - rekao je Mark Parington, viši naučnik CAMS-a.

1 / 6 Foto: Profimedia

- Vrlo ekstremne opasnosti od požara koje su predviđene za velika područja južne Evrope znače da se opseg i intenzitet svih požara može znatno povećati, a to je ono što smo uočili u našim procenama emisija i uticajima koje ima na lokalni kvalitet vazduha - rekao je on.

CAMS je objavio satelitske snimke koji pokazuju oblak dima u jugozapadnoj Francuskoj koji se proteže stotinama kilometara iznad Atlantika.

Francuska je primila pomoć u borbi protiv poslednjeg požara. koji je širok 40 kilometara i zbog kojeg je oko 10.000 ljudi moralo da napusti regiju, u obliku 361 vatrogasca iz evropskih zemalja, uključujući Nemačku, Poljsku, Austriju i Rumuniju.

Globalno gledano, 2022. je trenutno četvrta najveća godina u pogledu nivoa ugljenika od šumskih požara, rekao je CAMS.

Naučnici kažu da su toplotni talasi poput izuzetnog vrućeg i sušnog razdoblja u zapadnoj Evropi znatno verovatniji zbog klimatskih promrna koje je uzrokovao čovek.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.