STRAŠNA PROGNOZA ZA 2050. SE VEĆ OSTVARUJE: U ovu zemlju stiže najvreliji TOPLOTNI TALAS ikada (FOTO)
Ilustracija, Foto: Profimedia

VRUĆINA!

STRAŠNA PROGNOZA ZA 2050. SE VEĆ OSTVARUJE: U ovu zemlju stiže najvreliji TOPLOTNI TALAS ikada (FOTO)

Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stepeni Celzijusevih, što je tamošnje meteorologe podstaklo da prvi put u istoriji izdaju "crveno" upozorenje

Objavljeno:

Pre dve godine meteorolozi u Ujedinjenom Kraljevstvu sproveli su zanimljiv eksperiment. Istražili su kako bi njihove prognoze mogle izgledati 2050. godine?

Klimatska kriza dovodi do ekstremnih vremenskih uslova u celom svetu, a temperature na severnim geografskim širinama posebno su osetljive na te promene. Stoga su meteorolozi iz službene agencije za vremensku prognozu u Ujedinjenom Kraljevstvu, u leto 2020. istražili dugoročne klimatske modele kako bi spoznali kakve će temperature prognozirati za otprilike tri decenije, piše CNN.

- Ovo nije stvarna vremenska prognoza. Primeri verovatne prognoze na temelju klimatskih projekcija - pisalo je na grafici. Međutim, u ponedeljak i utorak, "verovatno" postaje stvarnost - i to 28 godina ranije.

Simon Li, atmosferski naučnik sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku, primetio je zapanjujuću sličnost između prognoze za 2050. i prognoze za početak sledeće nedelje u Ujedinjenom Kraljevstvu. "Današnja prognoza za utorak šokantno je identična za velike delove zemlje", napisao je Simon na Tviteru, dodajući u kasnijoj objavi kako ono što dolazi u utorak daje uvid u budućnost.

Opasni toplotni talas stiže u Britaniju

Za 30 godina ova prognoza će se činiti prilično uobičajenom. Predviđa se da će početkom sledeće nedelje u Ujedinjenom Kraljevstvu temperature biti 10 do 15 stepeni više od uobičajenih.

Najviša temperatura bi se po prvi put mogla približiti 40 stepeni Celzijusevih, što je tamošnje meteorologe podstaklo da prvi put u istoriji izdaju "crveno" upozorenje.

Biće to doista rekordna vrućina. Najveća temperatura ikada izmerena bila je 38.7 stepeni u Botaničkom vrtu u Kembridžu 2019. godine. To je takođe jasan znak koliko brzo klimatska kriza menja naše vreme.

- Nadali smo se da nećemo doći u ovu situaciju. Klimatske promene već su uticale na mogućnost ekstremnih temperatura u Ujedinjenom Kraljevstvu. Šanse da dočekamo dane s temperaturom od 40 stepeni u Ujedinjenom Kraljevstvu mogle bi biti čak 10 puta veće u trenutnoj klimi nego u prirodnoj klimi bez ljudskog uticaja - rekao je Nikos Kristidis, naučnik za klimatske atribucije "Met Officea".

Hiljade umiru od ekstremnih vrućina

Šansa za prekoračenje 40 stepeni brzo raste, naglasio je Kristidis. Ovde se ne radi samo o nekoliko neugodnih dana. Ekstremna vrućina jedna je od najsmrtonosnijih vremenskih pojava - samo što se toplotni udar i smrt pripisuju temeljnim stanjima kao što su bolesti srca ili respiratorne bolesti.

Bonus video:

00:13

Dalila i Car se pomirili

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.