MISLILO SE DA JE OVA BOLEST ISKORENJENA, SADA PRETI I DECI: Uzrokuje paralizu, evo kako se PRENOSI, budite OPREZNI!
Invalidska kolica, Foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG

ZARAZNO!

MISLILO SE DA JE OVA BOLEST ISKORENJENA, SADA PRETI I DECI: Uzrokuje paralizu, evo kako se PRENOSI, budite OPREZNI!

Dečja paraliza je zarazna bolest koja se prenosi direktnim kontaktom odnosno oralnim putem

Objavljeno:

Nakon vesti da su američki zdravstveni zvaničnici upozorili na ponovnu pojavu poliomijelitisa, odnosno bolesti poznatije kao dečja paraliza u dva okruga pored Njujorka za koju se verovalo da je iskorenjena, naši pedijatri apeluju na roditelje da decu vakcinišu protiv ove zarazne bolesti.

Dečja paraliza je zarazna bolest koja se prenosi direktnim kontaktom odnosno oralnim putem. To je virus koji se izlučuje putem stolice i prenosi se veoma lako. U načelu ovu bolest nismo imali u Srbiji od 1996. godine ali važi za veoma zaraznu, koja se lako širi upozorava Georgios Konstantinidis iz Udruženja pedijatara Srbije.

Sagovornik za 24sedam napominje da je o ovoj bolesti nedavno počelo da se priča zbog sporadičnih slučajeva iz Ukrajine. Vakcinacija protiv ove bolesti je obavezna što podrazumeva da podleže Zakonu o zaštiti stnovništva od zaraznih bolesti.

- Suština je da je počelo da se priča o poliomijelitisu zbog toga što deca koja dolaze iz Ukrajine imaju manji postotak revakcinisanih. Smatra se da sada za vreme rata taj obuhvat još opada i da se u načelu rizik povećava. Bilo je prošle godine i pojedinačnih slučajeva u Rumuniji, pa je zbog toga naša dužnost da skrenemo pažnju kao i na sve zarazne bolesti - kaže Konstantinidis.

1 / 6 Foto: Profimedia

Koje simptome izaziva?

Sagovornik dodaje da ova bolest izaziva povišenu temperaturu, povraćanje, proliv koji se najčešće na tome završava i to je "mala bolest". A kada ova bolest zahvati nervni sistem i dođe do mlitave oduzetosti, najčešće jedne strane tela ili oba ekstremiteta to se ona u literaturi zove "velika bolest". Ova velika bolest se razvija kod jednog do dva odsto dece, ali kada postoji veli broj onih koji nisu vakcinisani onda i taj mali procenat postaje veliki.

"Prethodnih vekova bila pošast"

- Što se tiče procenata obuhvata da bi deca bila potpuno zaštićena potrebno je da se revakcinišu. Vakcinacija se dešava u prvoj godini života do šestog meseca i tu se vakciniše oko 91 odsto, barem je tako bilo 2020. godine. Međutim, kada treba da se revakcinišu taj procenat opada za 80 pa čak i na 78 odsto. Oni koji nisu potpuno revakcinisani nisu potpuno zaštićeni što se tiče te vakcine. U pojedinim slučajevima pošto ova bolest ima afinitet na nervni sistem može da zahvati neurone i da izazove paralizu. Prethodnik vekova je ova bolest bila velika pošast, koja je odnela puno dečjih života.

Upitan da li osim dece i odrastao čovek može dobiti poliomijelitis, naš sagovornik odgovara da je i to moguće.

Invalidska kolica, Bolest, Mišići
foto: AP

- Odrastao čovek može da dobije ovu bolest ukoliko nije vakcinisan i revakcinisan, a ukoliko je kompletno vakcinisan i revakcinisan onda ne može. U Americi, pa čak i u Engleskoj pošto je pao pocenat obuhvatne vakcinacije tokom kovid pandemije, kod njih se sada pojavio slučaj poliumelita, odnosno slučaj dečje paralize. Doduše nije bio najteži oblik, ali se pojavio posle 40 godina. Suština je u tome da će se svaka zarazna bolest pojaviti ukoliko procenat obuhvata vakcinacijom nije zadovoljavajući. Zadovoljavajući procenat obuhvata za sve zarazne bolesti podrazumeva oko 95 odsto i više, a za morbile je to čak 97 - rekao je Konstantinidis.

Kako je objasnio, ukoliko se ovaj virus pojavi u populaciji ili u nekom kolektivu među decom može da se rašiti a kao najbolje rešenje, objasnio je naš sagovornik, trebalo bi vakcinisati što više mališana.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.