ISPLIVALI DETALJI AKCIJE FBI-a U TRAMPOVOJ KUĆI: Gledajte samo šta je BIVŠI PREDSEDNIK AMERIKE URADIO!
Donald Tramp, Foto: Profimedia

drama

ISPLIVALI DETALJI AKCIJE FBI-a U TRAMPOVOJ KUĆI: Gledajte samo šta je BIVŠI PREDSEDNIK AMERIKE URADIO!

Pretres u ponedeljak je navodno usledio dva meseca nakon što su zvaničnici saveznih organa za sprovođenje zakona došli u Mar-a-Lago da razgovaraju o kutijama vladinih dokumenata koji su tamo bili uskladišteni

Objavljeno: 19:46h

Federalni istražitelji pretražili su kuću Donalda Trampa Mar-a-Lago u Palm Biču nakon što im je doušnik rekao da bivši predsednik SAD čuva poverljive zapise u svom privatnom klubu, piše Volstrit džurnal.

Pretres u ponedeljak je navodno usledio dva meseca nakon što su zvaničnici saveznih organa za sprovođenje zakona došli u Mar-a-Lago da razgovaraju o kutijama vladinih dokumenata koji su tamo bili uskladišteni.

Federalne vlasti su pretresle Trampovu prostranu rezidenciju na jugu Floride nakon što su dobili nalog za traženje poverljivih dokumenata i zapisa Bele kuće za koje je američko ministarstvo pravde mislilo da ih je Tramp čuvao nezakonito, izjavila su dva izvora za "Gardijan".

Donald Tramp
foto: Profimedia

Izvori su rekli da su zvaničnici ministarstva pravde postali zabrinuti da se ovi zapisi drže ilegalno u Mar-a-Lagu nakon nedavnih razgovora vladinih advokata sa Trampovim pravnim timom. Pretres rezidencije bivšeg predsednika označio je vrhunac borbe između Trampa i njegovog otvorenog prezira prema Zakonu o predsedničkoj evidenciji iz 1978. koji nalaže čuvanje zvaničnih podataka i stranaka zaduženih da poštuju taj zakon.

Izveštaj Žurnala beleži diskusije između zvaničnika ministarstva pravde i Trampovih advokata o ovim zapisima. Dana 3. juna, visoki zvaničnik ministarstva pravde i tri agenta FBI-a došli su u Trampovu kuću u Mar-a-Lagu "da razgovaraju o kutijama sa državnim dokumentima koji se nalaze u podrumskoj prostoriji za skladištenje zajedno sa odelima, džemperima i cipelama za golf".

1 / 3 Foto: Profimedia

"Cenim posao koji radite"

Činilo se da Tramp i njegov tim nisu bili svesni moguće težine situacije tokom ovog sastanka, navodi list. Bivši predsednik je ušao na sastanak 3. juna u Mar-a-Lagu i rukovao se sa istražiteljima, - piše Žurnal.

- Cenim posao koji radite... javite sve što vam treba - preneo je izvor Trampove reči.

FBI je poslao pismo nekoliko dana kasnije tražeći da se na vrata skladišta stavi sigurnija brava.

Međutim, u narednim nedeljama, neko upoznat sa sačuvanim papirima rekao je istražiteljima da u privatnom klubu možda ima još poverljivih dokumenata, piše Žurnal.

Potencijalno prisustvo ovih zapisa usledilo je nakon što je Nacionalni arhiv uklonio 15 kutija ranije ove godine. Zvaničnici u ministarstvu pravde bili su skeptični da je Trampov tim bio otvoren u vezi sa zapisima koji su još uvek bili u njegovoj kući, rekao je izvor za novine.

Istraga zbog upada demonstranata u Kongres

Američki mediji javljaju da je pretraga povezana sa dokumentima koje je Tramp možda odneo u Mar-a-Lago kada je napustio Belu kuću, iako zakon nalaže da predsednik po prestanku mandata sve papire mora da preda Nacionalnom arhivu.

Protiv bivšeg predsednika SAD vode se istrage u vezi sa upadom demonstranata u zgradu američkog Kongresa 6. januara 2021.

Trampova pravna zastupnica Kristina Bob rekla je za NBC da su neki papiri zaplenjeni tokom pretresa.

Policijski pretres dešava se u vreme kada je Tramp najavio da će se možda kandidovati na predsedničkim izborima 2024.

Bonus video:

03:59

DA LI ĆE TRAMP USPETI DA POBEDI SVE KRIZE? Korona umanjila šansu za trijumf (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.