POTRESNO SVEDOČENJE SRBA: Podelili JEZIVE PRIZORE požara na TASOSU! (FOTO)
Požar, Foto: Profimedia

GORI!

POTRESNO SVEDOČENJE SRBA: Podelili JEZIVE PRIZORE požara na TASOSU! (FOTO)

Vatrena buktinja guta šume u naslju Skala Potamnija, koji se nalazi u blizini kampa, odosno, oblasti Lefki i vidljiva je gotovo sa područja čitavog ostrva. Na terenu se nalazi veliki broj vatrogasnih službi, 20 vatrogasaca u devet vozila, helikopter, kao i veliki broj volontera - dobrovoljaca. Za sada je prijavljeno da je jedan volonter povređen.

Objavljeno:

Požar koji je zahvatio šume na Tasosu sinoć oko 20:45 po lokalnom vremenu, buknuo je nakon što su tamošnje lokalne vlasti ukinule zabranu ulaska na nekoliko plaža i sela, koja je bila na snazi od ponedeljka do srede u 00:01.

Vatrena buktinja guta šume u naslju Skala Potamnija, koji se nalazi u blizini kampa, odosno, oblasti Lefki i vidljiva je gotovo sa područja čitavog ostrva. Na terenu se nalazi veliki broj vatrogasnih službi, 20 vatrogasaca u devet vozila, helikopter, kao i veliki broj volontera - dobrovoljaca. Za sada je prijavljeno da je jedan volonter povređen.

U razgovoru za "Blic", Ana Nikolić, administrator Fejsbuk stranica "Live from Greece" i Nikana, kao i vlasnik istoimene turističke agencije, specijalizovane za izdavanje smeštaja na Tasosu, otkrila je se na području Skale Potamije trenutno nalazi 70 srpskih porodica koje letuju u njihovom aranžmanu. Kako je rekla, svi oni su bezbedni, pošto požar nije blizu i za sada ne postoiji opasnost za naselja.

-Imamo oko 70 porodica u Skali Potamiji. Požar je trenutno u brdima između Skale Potamije i Kinire, nije blizu naseljenih mesta, tako da trenutno ljudi i objekti nisu ugroženi. Centar za vanredne opasnosti poslao je žiteljima i turistima Kinire poruku da bi bio bolje da se sklone u mesta prema Limenariji. S obzirom da su više puta zvanično izjavili da ne postoji opasnost od požara u Kiniri, pretpostavlja se da je obaveštenje o evakuaciji poslato zbog dima koji se kreće upravo u pravcu Kinire - rekla je Ana Nikolić za "Blic".

Što se tiče požara, otkriva da se on nalazi u brdima, te i da nažalost i dalje nije pod kontrolom.

- Što se udaljenosti tiče od Potamije, vatra je iza velikog brda, i trenutno se vidi samo dim, ali dalje nije pod kontrolom. Pritom, između požara i naseljenog dela, nalaze se putevi, ali vatra nije blizu njih, što nažalost dosta otežava pristup službama koji se bore sa vatrenom stihijom. Trenutno su aktivna 4 helikoptera i 7 kanadera i veliki broj vatrogasaca, kao i volontera. Čak su se i neki turisti pridružili lokalnom stanovništvu kako bi pomogli. Na sreću, vetar nije jak, pa postoji nada da će požar biti lokalizovan pre nego što padne mrak i bude obustavljeno gašenje iz vazduha - rekla je ona.

Požar
foto: FACEBOOK, GRČKA UŽIVO / SCREENSHOT

"Nebo je odjednom postalo crveno"

Prema njenim rečima, na plaži Skala Potamnija se balazi veliki broj kupača i veći deo turista nije u strahu, pošto je lokacija požara u planinskom delu Tasosa.Unutar Fejsbuk grupe "Grčka uživo", objavljeno je nekoliko snimaka sa lica mesta, na kojima se vide akcija službe za gašenje požara, koja helikopterom zahvata vodu.

Jedan od naših državljana, Jovan, sa porodicom letuje na Tasosu. Na popularno grčko ostrvo, došao je pre pet dana, i kako ističe, ostaće još deset dana, pošto se i on i porodica, osećaju sigurno.

- Za sada se osećamo sigurno, požar je u planinama gore. Bilo je neprijatno sinoć, kada je požar počeo, nismo znali šta se dešava, samo je odjednom nebo iznad bilo crveno od vatre, Pre toga su se začule sirene vatrogasnih i policijskih kola. Nadležne službe gase požar, videli smo helikoptere koji zahvataju vodu iz mora, ali i kanadere. Ovde smo peti dan, ostajemo 15 dana, dakle još 10. Ne osećamo se ugroženo, ni mi, a koliko vidim, istog mišljenja su i drugi turisti iz Srbije i inostanstva, jer je požar zaista daleko od nas. Baš smo malopre pričali između sebe da je ovo strašno i da se nažalost, stalno dešava, ljudski nemar, šta li... Uglavnom, danas ćemo provesti dan na plaži i nadamo se da će vatorgasne službe uspeti da obuzdaju stihiju. Oseća se dim u vazduhu, vidi se i plamen, ali kako su nam rekli, nema opasnosti ni za naselja ni za nas, tako da ćemo ostati ovde do kraja odmora - kaže Jovan, koji se sa porodicom nalazi na Tasosu, dodajući da je čuo od lokalnih meštana kako se nadaju da će požar biti lokalizovan od večeras.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.