ČOVEK UNEO PREVIŠE OVOG VITAMINA JER MU JE FALIO PA OSTAO U KOLICIMA: Evo šta mu se desilo, ne može više da HODA
Foto: Rina

UŽAS

ČOVEK UNEO PREVIŠE OVOG VITAMINA JER MU JE FALIO PA OSTAO U KOLICIMA: Evo šta mu se desilo, ne može više da HODA

Muškarac izgubio sposobnost hoda nakon što je uneo preveliku količinu vitamina B6!

Objavljeno:

Suplementi vitamina mogu da budu od velike pomoći u slučajevima kada osoba ima nedostatak nekog vitamina, ali to nikako nije zamena za zdravu ishranu. Takođe, stručnjaci upozoravaju da suplemente nikako ne treba uzimati na svoju ruku, bez konsultacija sa lekarom jer prevelike doze mogu da izazovu zdravstvene komplikacije.

Koliko preteran unos suplemenata može da bude opasan, dokaz je i jedan čovek koji nije mogao da hoda upravo zbog prevelike količine vitamina koji je unosio nakon što je utvrđeno da ima nedostatak.

Prema izveštaju medija, u pitanju je 86-godišnji čovek koji je izgubio sposobnost hoda nakon što je uzimao 70 puta veću dozu vitamina B6 nego što bi trebalo.

Njegova ćerka Alison Tejlor je za radio ABC Melburn ispričala da je njenom ocu doktor prepisao dozu od 50 miligrama vitamina B6, kako bi nadoknadio deficit tog vitamina.

Ova doza je inače znatno veća od preporučene dnevne doza koja iznosi 1,7 miligrama vitamina B6 za muškarce starije od 50 godina, piše britanski "Insajder".

Vitamini
foto: Printscreen

Pored toga što je unosio znatno veću dozu kroz suplmente, ovaj čovek je vitamin B6 unosio i kroz hranu, posebno kroz žitarice koje je jeo za doručak, a koje su pune ovog vitamina.

Njegova ćerka je ispričala da je čovek počeo da gubi osećaj u nogama nekoliko meseci nakon što je počeo da uzima prepisani suplement.

"Pre 12 meseci je vozio automobil, a sada je u domu za stare, u invalidskim kolicima", kaže Alison.

Vitamin B6 je inače vitamin koji je rastvorljiv u vodi i nalazi se u mnogim namirnicama, a utiče na više od stotinu enzima u telu, pomažući im da vrše svoju funkciju – da razlažu proteine, ugljene hidrate i masti.

Inače, adekvatan nivo vitamina B6 u telu se povezuje sa nižim nivoom obolevanja od kancera, ali je sa druge strane jednako važno ne preterivati u unosu ovog vitamina.

Simptomi manjka vitamina B6

Muškarac koji je završio u kolicima zbog prevelike količine B6 inače nije imao nikakvih simptoma deficita, ali u slučajevima kada se jave simptomi manjka tog vitamina, to su uglavnom trnjenje ili osećaj peckanja u šakama i stopalima.

U nekim slučajevima, jezik može da postane crven i upaljen, a na ivicima usta mogu da se pojave male pukotine. Mogu se javiti zbunjenost, iritabilnost i depresija u nekim slučajevima.

Vitamin D, Vitamin, Vitamini, Kapsule, Tablete, Lekovi, Lek
foto: Profimedia

Kada suplementi vitamin B izazovu probleme sa hodom, to je uglavnom zbog periferne neuropatije, odnosno oštećenja nerava. Postoje neki dokazi da se mogućnost hoda kod pacijenata može povratiti ako prestanu da uzimaju suplemente vitamina kada se pojave simptomi komplikacija.

Kada je reč o prirodnim izvorima vitamina B6, teško se možemo "predozirati" vitaminom na ovaj način, a namirnice koje ga najviše sadrže su tuna, losos, goveđa jetra, živinsko meso i leblebije. Takođe, sadrže ga i neke vrste voća i povrća – zeleno lisnato povrće, banane, pomorandže...

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.