TRAMP NA SUDU: "Banana republika"
Donald Tramp, Foto: Profimedia

PRED SUDOM

TRAMP NA SUDU: "Banana republika"

Bivši predsednik Donald Tramp biće ispitan danas pod zakletvom.

Objavljeno:

Svedočenje se odigrava usred dugogodišnje istrage njujorškog državnog tužioca o njegovim poslovima kao mogula za nekretnine, a samo dan nakon što su agenti FBI upali u njegovo imanje Mar a Lago na Floridi, potvrdio je u objavi na svom nalogu Truth Social.

Upad FBI se desio u okviru nepovezane federalne istrage o tome da li je uzeo poverljive zapise kada je napustio Belu kuću.

Građanska istraga u Njujorku, koju vodi državni tužilac Leticija Džejms, uključuje navode da je Trampova kompanija, Trump Organization, pogrešno navela vrednost vredne imovine kao što su golf tereni i neboderi, obmanjujući zajmodavce i poreske vlasti. "Večeras u Njujorku. Rasista generalni tužilac sutra nastavlja najveći lov na veštice u istoriji SAD!" napisao je Tramp na Truth Social. "Moja kompanija i ja cmo napadnuti sa svih strana", dodao je Tramp. "Banana republika!"

Istraga se bliži kraju

Džejmsova kancelarija je u maju saopštila da se bliži kraju istrage i da su istražitelji prikupili značajne dokaze koji bi mogli da podrže pravni postupak, kao što je tužba, protiv Trampa, njegove kompanije ili oboje. Izjava republikanskog milijardera - zakonski izraz za svedočenje pod zakletvom koji se ne daje na sudu - jedan je od retkih preostalih delova koji nedostaju, saopštila je kancelarija državnog tužioca.

Dvoje Trampove odrasle dece, Donald mlađi i Ivanka, svedočili su u istrazi poslednjih dana, navode izvori bliski istrazi, koji su želeli da ostanu anonimni. Svedočenje Trampovih je prvobitno bilo planirano za prošli mesec, ali je odloženo nakon smrti bivše supruge bivšeg predsednika Ivane Tramp, majke Ivanke Donalda Mlađeg i još jednog sina Erika Trampa, koji je 14. jula dao iskaz.

1 / 4 Foto: Profimedia

U petak, Trampova organizacija i njen dugogodišnji finansijski šef, Alen Vajselberg, biće na sudu tražeći odbacivanje optužbi za poresku prevaru podignute protiv njih prošle godine u paralelnoj krivičnoj istrazi okružnog tužioca Menhetna. Džejms, demokrata, rekla je u sudskim procesima da je njena kancelarija otkrila "značajne" dokaze da je Trampova kompanija "koristila lažne ili obmanjujuće procene imovine da bi dobila niz ekonomskih koristi, uključujući zajmove, osiguranje i poreske olakšice".

(Espreso/b92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.