SAD šalju Ukrajini pomoć vrednu 89 miliona dolara
Ilustracija, Foto: Profimedia

pomoć

SAD šalju Ukrajini pomoć vrednu 89 miliona dolara

Ta pomoć će biti iskorišćena za obučavanje 100 ukrajinskih timova koji će uklanjati ubojna sredstva

Objavljeno:

Američki Stejt department odobrio je danas pomoć vrednu 89 miliona dolara za čišćenje mina u Ukrajini.

Ta pomoć će biti iskorišćena za obučavanje 100 ukrajinskih timova koji će uklanjati ubojna sredstva, rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, preneo je Rojters.

Podsećamo, pet i po meseci je prošlo od početka rata u Ukrajini, odnosno ruske invazije, a završetak oružanih sukoba se ni ne nazire. Desetine hiljada ljudi je već poginulo na obe strane, vojnika i civila, pojedini gradovi su skoro sravnjeni do temelja, a mirovne pregovore i eventualni završetak ratnih dejstava više niko ni ne spominje!

U ratna dejstva su direktno umešane Rusija i Ukrajina, ali indirektno i mnoge druge zemlje, pa i NATO savez, koji opremaju Ukrajince i svakodnevno im šalju sve moćnije oružje. Do direktnog sukoba Rusije i NATO nije došlo, mada su Rusi u više navrata bombardovali pojedine ciljeve u Ukrajini koji se nalaze na samo par desetina kilometara od Poljske, koja je članica NATO...

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je pre par dana, u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, da će “Rusija u Ukrajini ostvariti sve ciljeve i zadatke”. Na drugoj strani, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tvrdi “da pregovori sa Rusijom neće biti mogući ako se sprovede referendum u okupiranim područjima”.

1 / 12 Foto: Profimedia

Rat u Ukrajini je, međutim, napravio haos u celoj Evropi, ali na ekonomskom planu. Zapad je Rusiji uveo sankcije koje su podjednako pogodile i ceo Stari kontinent, a vrhunac krize se očekuje na zimu kada bi Evropa mogla da se smrzava zbog nestašice ruskog gasa i nafte.

Bonus video:

24:09

CENTRALNI DNEVNIK 09.08.2022

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.