SVE VIŠE AFRIKANACA U POLJSKOJ: Nadolazeći talas migranata iz Rusije, SVAŠTA JE IZREČENO
Ilustracija, Foto: Profimedia

migranti

SVE VIŠE AFRIKANACA U POLJSKOJ: Nadolazeći talas migranata iz Rusije, SVAŠTA JE IZREČENO

Od prošlog leta, migranti i tražioci azila pokušavaju da pređu iz Belorusije u Poljsku, Litvaniju i Letoniju, države istočnog krila i Evropske unije i NATO-a

Objavljeno:

Poljski zvaničnici su danas saopštili da beleže promenu u migraciji preko granice sa Belorusijom, da je većina onih koji žele da ilegalno uđu u Poljsku iz Afrike, a ne sa Bliskog istoka, i da su prethodno bili u Rusiji.

Vlada je saopštila da su medju afričkim migrantima oni koji prolaze kroz Rusiju, bliskog saveznika i suseda Belorusije, i oni koji su boravili u Rusiji duže vreme.

Vlada je opisala migraciju kao deo "hibridne operacije čiji je cilj destabilizacija istočnog krila NATO-a".

Od prošlog leta, migranti i tražioci azila pokušavaju da pređu iz Belorusije u Poljsku, Litvaniju i Letoniju, države istočnog krila i Evropske unije i NATO-a.

Države su pokušale da obeshrabre pokušaje prelazaka, zadržavajući migrante i vraćajući ih nazad u Belorusiju.

Migranti
foto: Profimedia

Poljska je takođe nedavno završila visok zid duž 186 kilometara svoje kopnene granice sa Belorusijom.

Države EU su kritikovane od strane organizacija za ljudska prava, koje navode da među migrantima ima ljudi koji beže od progona, koji po međunarodnom pravu imaju pravo da zatraže azil.

Evropski lideri osudili su migraciju kao čin hibridnog ratovanja, optužujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka za stvaranje nove i veštačke rute migracije kako bi destabilizovao EU. Odeljenje za nacionalnu bezbednost u okviru kabineta premijera saopštilo je da trenutna statistika Granične straže pokazuje da većina migranata koji žele da ilegalno pređu granicu Poljske i Belorusije sada dolazi iz podsaharske Afrike.

Oni "poseduju ruske vize i preko Rusije stižu do Belorusije. Među migrantima ima i onih koji su duže u Rusiji", navodi se u saopštenju.

(Espreso / Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.