EVO ODAKLE DOLAZE TURISTI KOJE JE ZABOLELA GLAVA NA LETOVANJU U HRVATSKOJ: Imaju novca, ali za ovo NEDOVOLJNO!
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Dainius M.

TURIZAM

EVO ODAKLE DOLAZE TURISTI KOJE JE ZABOLELA GLAVA NA LETOVANJU U HRVATSKOJ: Imaju novca, ali za ovo NEDOVOLJNO!

Da je sve poskupelo potvrdile su i turističke agencije

Objavljeno:

Nekada smo ih doživljavali kao „turiste sa paštetom“, a oni nas kao jeftinu destinaciju za letovanje, ali se sve u međuvremenu promenilo. Češka je postala razvijena srednjoevropska zemlja, a Hrvatska je dosta skupa za mnoge turiste.

Češki Blesk piše da na našoj obali više nema jeftinog odmora nakon što su cene u "raju za češke turiste" toliko porasle da mnoge porodice kod kuće prijavljuju da od sledeće godine više ne nameravaju da dolaze ovde.

Prema onome što su rekli Blesku, u julu je u Hrvatsku došlo 346.000 turista iz Češke, a mnogi od njih procjenjuju da ih je odmor koštao oko 4.500 kuna (1 evro - 7,5 kuna) više nego prošle godine. Sve je poskupelo - pivo, hrana i smeštaj.

Računamo da smo platili najmanje 15 odsto više nego prošle godine. Kafa i hrana u objektima u kojima smo prošle godine bili skuplji između 10 i 15 odsto“, rekao je Tomaš , koji godinama dolazi na Jadran i Katerina je potvrdila da je ona i njen porodični odmor ove godine izdvojili oko 4.500 kuna više nego prošlog ljeta. Odseli su u stanu na Makarskoj rivijeri, jeli u restoranu, a kaže da kada na povećanje hrane i smeštaja dodaju skupi benzin, letovanje u Hrvatskoj postaje neisplativo jer bi, procenjuju, mogli da dobiju all inclusive odmor u Turskoj ili Egiptu po istoj ceni. A slično misle i Bosanci!

Da je sve poskupelo potvrdile su i turističke agencije. Češka agencija Invia tvrdi da su cene smeštaja u nekim hotelima porasle i za 100 odsto, ali da su aranžmani ove godine ipak rasprodati. Isto potvrđuju i iz Udruženja čeških turističkih agencija (ACHCKA).

1 / 3 Foto: Printscreen/youtube/ leonardophoenix

"Hrvatska se bori sa prebukiranošću i pretrpanošću hotela, uprkos tome što se ti aranžmani sada prodaju po prilično visokim cenama. Smeštaj u apartmanu sada već dostiže 2.500 hiljada kuna po osobi, a u hotelu preko 7.000 kuna za nedelju dana, što je bilo ranije nije bio slučaj“, rekla je direktorka udruženja Katerina Chaloupkova , koja savetuje Čehe koji žele da uštede da odu u Hrvatsku van glavne sezone.

S obzirom na to da je ove godine u Hrvatsku do sada stiglo 346.000 turista iz Češke, što je 15 odsto više nego prošle godine, očito je da Česi i dalje vole Jadran, posebno Splitsko-dalmatinsku županiju i Istru. Dubravko Miholić iz hrvatske podružnice HTZ-a u Pragu rekao je za Blesk da je povećanje cijena na Jadranu, kao i u svijetu, uzrokovano inflacijom i povećanjem svih troškova i dodao da je veliki broj hotela je renoviran i dobio višu kategoriju, što je uslovilo i poskupljenje nekih objekata.

Blesk podseća da će Hrvatska od 2023. uvesti evro umesto domaće valute, a Miholić smatra da će to pojednostaviti putovanja i dolazak stranaca u našu zemlju. Međutim, to se ne odnosi na Čehe koji koriste krunu, a nisu uveli evro.

Hrvatska je omiljena destinacija Čeha, a prema podacima češkog zavoda za statistiku, prošle godine ih je u Hrvatskoj boravilo 607.000, ali je pitanje kako će se taj broj kretati sledeće godine.

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.