MANJE POZNATI "BISERI" OMILJENE LETNJE DESTINACIJE SRBA: Ovo treba da ZNATE pre nego što krenete na PUT!
Ilustracija, Foto: Profimedia

savršeno letovanje

MANJE POZNATI "BISERI" OMILJENE LETNJE DESTINACIJE SRBA: Ovo treba da ZNATE pre nego što krenete na PUT!

Nudimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o Grčkoj koje treba da znate pre sledećeg putovanja u ovu zemlju na godišnji odmor

Objavljeno:

Grčka se sastoji od više od 6.000 ostrva i najsunčanije je mesto na svetu. To je prelepa zemlja ispunjena zadivljujućom istorijom, prelepim plažama i spektakularnim ostrvima. Sa svim ovim neverovatnim karakteristikama, nije iznenađenje da Grčka dočekuje preko 30 miliona posetilaca svake godine i da se nalazi na toliko mnogo turističkih lista!

Nudimo vam nekoliko zanimljivih činjenica o Grčkoj koje treba da znate pre sledećeg putovanja u ovu zemlju na godišnji odmor.

Oprezno na semaforu

Uvek, ali baš uvek pričekajte dodatnih pet sekundi ili malo više pre nego krenete da prelazite prometnu ulicu. Iako vam svetlo pokazuje da možete da pređete, budite oprezni. Naime, Grci su prilično „temperamentni“ vozači, pa mnogi misle da je prihvatljivo požuriti i proći na crvena svetla. Da stvari budu još gore, ni policija se preterano ne uzbuđuje zbog toga.

Semafor
Semaforfoto: Filip Plavčić

„Grčko“ vreme

Opustite se. Kada ste u Grčkoj, naviknite se na grčko vreme. To znači da se prodavnice i restorani neće nužno otvoriti kada bi trebalo, odnosno kako piše na vratima, da taksista može da zakasni nekoliko minuta i slično. Ovo nije zemlja gde se stiže tačno u minut. Nakon par dana i sami ćete se navići, pa ćete se prilikom sledeće posete Grčkoj, lakše prebaciti na „grčko“ vreme.

Taksi
Taksifoto: Profimedia

Nosite samo ravne cipele

Zaputite li se u Grčku s namerom da obiđete stare hramove i antički deo grada, jedan odevni predmet vam neće biti potreban. Naime, zakonom je zabranjeno hodati Partenonom i Akropoljem u štiklama! Zabrana se odnosi na svaki stari, očuvani deo gde su staze popločane starim kamenjem. Grci upozoravaju turiste da se i kamen može trošiti, a oštre potpetice mogu da ga oštete.

1 / 5 Foto: Profimedia

Trčite maraton u Grčkoj

To je baš grčka stvar!

Veruje se da je maraton izmišljen u Grčkoj u znak poštovanja glasniku koji je trčao od Maratona do Atine, noseći poruku da su Grci pobedili Persijance. Nakon trčanja, glasnik se navodno srušio i poginuo.

Trčanje
Trčanje foto: Profimedia

Budite ljubazni

Grci vole turiste, ali se ljute kada im smetaju. Postavljajte pitanja lepo i ne pravite probleme. Na primer, ako pravite buku jer ste pijani, Grci će verovatno pozvati policiju. Meštani očekuju da turisti budu pristojni.

Turisti u Grčkoj
Turisti u Grčkoj foto: Profimedia

Pridružite im se u ispijanju kafe

Za većinu Grka ispijanje kafe je omiljena navika, neophodan svakodnevni ritual. To je njihova prva jutarnja misao i prilika da upoznaju svoje prijatelje. Grci su stvorili čitavu kulturu vezanu za konzumaciju kafe, koja proizilazi iz opšteg načina života i razmišljanja ljudi u Grčkoj.

(Espreso/24sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.