"SPREMAMO SE ZA RAT": Tajvan tvrdi da je Kina ispalila 11 balističkih RAKETA na njihove obale (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen/Twitter

ZAHUKTAVA SE

"SPREMAMO SE ZA RAT": Tajvan tvrdi da je Kina ispalila 11 balističkih RAKETA na njihove obale (VIDEO)

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu bezbednost ostrva i eskalirao napetosti u toj oblasti

Objavljeno:

Kina je danas lansirala 11 balističkih projektila Dongfeng u vode u blizini severne, južne i istočne obale Tajvana, tvrdi tajvansko ministarstvo obrane.

Lansiranja su organizovana u nekoliko talasa, s početkom nešto pre 14 sati po lokalnom vremenu i trajala su oko dva sata.

Tajvansko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ovaj potez Kine ugrozio nacionalnu bezbednost ostrva i eskalirao napetosti u toj oblasti.

"Kinesko iracionalno ponašanje promeniće status kuo i narušiti regionalni mir i stabilnost", navelo je ministarstvo.

Kina je saopštila da sprobovi vojne vežbe oko Tajvana koje su usmerene na "blokadu, napad na ciljeve na moru, napade na ciljeve na kopnu i kontrolu vazdušnog prostora".

Situacija oko Tajvana dramatično se pogoršala posle posete predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi Tajvanu uprkos oštrim i brojnim upozorenjima Pekinga da će to izazvati dalekosežne posledice. Kina Tajvan smatra delom svoje teritorije.

U trenutku kada su rakete ispaljivane, tajvanska vojska izdala je saopštenje u kojem navodi da su snage u stanju pripravnosti i pomno prate kineske vežbe.

"Ministarstvo nacionalne obrane ističe da će se pridržavati načela pripreme za rat bez traženja rata, sa stavom da ne eskalira sukob i izaziva sporove", stoji u saopštenju.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.