PRVI SNIMCI SA TAJVANA, ISPALJENA BOJEVA MUNICIJA: Tenzija sve JAČA, Tajpej raspoređuje RAKETNE SISTEME! (VIDEO)
Ilustracija, Foto: Printscreen / Youtube

pakao

PRVI SNIMCI SA TAJVANA, ISPALJENA BOJEVA MUNICIJA: Tenzija sve JAČA, Tajpej raspoređuje RAKETNE SISTEME! (VIDEO)

Global tajms objavo je snimak koji pokazuje kako je Kina lansirala rakete u vode istočno od Tajvana

Objavljeno: 12:29h

Кineska vojska započela je vojne vežbe koje uključuju bojevo gađanje u vodama i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, javila je jutros kineska državna televizija, a prenosi Rojters.

Vežbe bi trebalo da se završe u nedelju u podne, navodi se u izveštaju državne televizije.

Tajvansko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je kineska vojska ispalila danas rakete sa ostrva Matsu, nakon što je istočna komanda Narodneoslobodilačke armije Kine saopštila da je ispalila više konvencionalnih raketa u vode kod istočne obale Tajvana, u okviru planiranih vojnih vežbi.

Global tajms objavo je snimak koji pokazuje kako je Kina lansirala rakete u vode istočno od Tajvana.

"Uspešno ispaljena bojeva municija"

Narodnooslobodilačka armija Kine izvela je uspešnu vežbu gađanja bojeviom municijom u blizini Tajvana, saopštila je danas Istočna borbena komandna zona kineske vojske.

U saopštenju objavljenom na platformi Vičet precizira se da je bojeva paljba izvršena iz daljine na ciljane oblasti u istočnom delu Tajvanskog moreuza.

Ističe se da su "postignuti su očekivani rezultati“, prenosi RIA Novosti.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme

Istovremeno, Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će tajvanska vojska nastaviti da povećava nivo spremnosti i da će adekvatno odgovoriti na "neprijateljsku situaciju".

Кina već nekoliko dana ove nedelje sprovodi ciljane vojne vežbe u oblastima oko Tajvana kao odgovor na posetu predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi.

Tajvan raspoređuje raketne sisteme i drži brodove blizu "srednje linije" Tajvanskog moreuza zbog vežbi kineske vojske u blizini ostrva, prenosi Rojters izjavu neimenovanog tajvanskog izvora.

- Tajvan raspoređuje raketne sisteme kako bi nadgledao aktivnosti kineskog vazduhoplovstva u blizini "srednje linije". Brodovi su u blizini "srednje linije" da bi nadgledali aktivnosti kineskih pomorskih snaga“, rekao je izvor za koga agencija navodi da je upućen u situaciju.

Prema rečima tog izvora, ranije danas nekoliko kineskih vojnih aviona i oko 10 brodova nakratko je prešlo "srednju liniju" Tajvanskog moreuza.

Vlasti u Tajpeju saopštile su ranije u četvrtak da se sumnja da su dronovi leteli iznad tajvanskih ostrva i da je hakovan sajt tajvanskog ministarstva odbrane, dan nakon Pelosijeve posete.

Vežbe kao odgovor na posetu Pelosi

Кina počinje seriju vojnih vežbi oko Tajvana kao odgovor na Pelosijevu posetu, od kojih će se neke održati na 12 nautičkih milja morske i vazdušne teritorije ostrva, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Tajpeju.

Ovo se nikada ranije nije dogodilo, a visoki zvaničnik ministarstva opisao je potencijalni potez kao "ravnopravan morskoj i vazdušnoj blokadi Tajvana".

Кina, koja tvrdi da je Tajvan svoju teritoriju, rekla je u četvrtak da su njeni sporovi sa ostrvom unutrašnja stvar.

- Naše kažnjavanje zagovornika nezavisnosti Tajvana od spoljnih sila je razumno, zakonito - saopštila je kineska kancelarija za poslove Tajvana.

Кineska novinska agencija Sinhua izvestila je da će vežbe, koje uključuju vežbe gađanja, biti održane u šest oblasti oko Tajvana.

(Espreso / Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.