TAJVANSKA DRAMA SE NASTAVLJA: Opet je u glavnoj ulozi NENSI PELOSI!
Nensi Pelosi, Foto: Profimedia

OGLASILA SE

TAJVANSKA DRAMA SE NASTAVLJA: Opet je u glavnoj ulozi NENSI PELOSI!

Kako je navedeno, 22 kineska aviona prešla su središnju liniju, koja razdvaja ostrvo od ostatka Kine, prenosi Rojters.

Objavljeno: 18:10h

Tajvan je danas podigao svoje borbene avione zbog ulaska 27 kineskih letelica u zonu protivvazdušne odbrane ovog ostrva, saopštilo je tajvansko Ministarstvo odbrane. Ubrzo je stigla reakcija predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Kako je navedeno, 22 kineska aviona prešla su središnju liniju, koja razdvaja ostrvo od ostatka Kine, prenosi Rojters.

Tajvan je saopštio da je poslao avione i rasporedio raketne sisteme da prate kineske aktivnosti u, kako navodi, njegovoj "identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane".

Prema navodima tajvanskog Ministarstva odbrane, u misiji je učestvovalo 16 kineskih lovaca Su-30 i 11 drugih aviona.

Pelosi: Tajvan sprečen da učestvuje u sastancima na globalnom nivou

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi izjavila je danas, nakon posete Tajvanu, da Kina ne može da spreči svetske lidere da putuju na to ostrvo.

1 / 3 Foto: Profimedia

Pelosi je navela da je "Tajvan sprečen da učestvuje u sastancima na globalnom nivou" zbog protivljenja Komunističke partije Kine, a kao primer navela nedavni sastanak Svetske zdravstvene organizacije.

- Iako mogu da spreče Tajvan da pošalje svoje lidere na globalne forume, ne mogu da spreče svetske lidera ili bilo koga drugog da otputuju na Tajvan kako bi odali poštovanje njegovoj demokratiji u procvatu, istakli njegove mnogobrojne uspehe i ponovo potvrdili našu posvećenost kontinuiranoj saradnji - rekla je Pelosi.

Nakon posete Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije, došlo je do porasta napetosti u Tajvanskom moreuzu.

Ovo je bila prva poseta jednog predsednika Predstavničkog doma Kongresa Tajvanu od 1997. godine.

Kina je pozvala na razgovor američkog ambasadora u Pekingu i obustavila uvoz nekoliko poljoprivrednih proizvoda sa Tajvana.

G7 poziva Kinu da pitanje Tajvana rešava mirnim putem

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) pozvali su danas Kinu da pitanje Tajvana rešava na miran način.

Apel je upućen nakon što je Kina izrazila nezadovoljstvo zbog posete predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi Tajvanu i organizovala vojne manevre u vodama oko Tajvana, prenosi Rojters.

- Nema opravdanja da se poseta koristi kao izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu. Normalna je i rutinska aktivnost kada zakonodavci naših zemalja putuju u inostranstvo - poručili su ministri spoljnih poslova G7 u današnjem saopštenju objavljenom u Nemačkoj, ocenivši da eskalacija koju je izazvala Kina preti da poveća tenzije i destabilizuje region.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.