STARO DRUGARSTVO SE NE ZABORAVLJA: Šreder ne želi da se odrekne Putina!
Šreder, Foto: Dragana Udovičić

rusija i nemačka

STARO DRUGARSTVO SE NE ZABORAVLJA: Šreder ne želi da se odrekne Putina!

Kritici se pridružila predsednica odbora Bundestaga za odbranu, liberal (FDP) Mari-Agnes Štrak-Cimerman

Objavljeno:

Šreder je odbijanjem da se distancira od ruskog predsednika i pozivom na pregovore sa Vladimirom Putinom dospeo u žižu kritike.

"Moram li da preskočim svaku letvicu koju stave pred mene? Nisam takav, ponudio sam da još jednom budem koristan i zbog toga se neću izvinjavati," dodao je.

On je rekao da je prethodne sedmice posetio Moskvu i sastao se sa Putinom. Mada je naglasio da smatra kako su "ruske vlasti pogrešile ratujući u Ukrajini," kao "dobru vest" je opisao "da Kremlj želi pregovaračko rešenje."

Bivši lider, sada samo član vladajuće Socijaldemokratske partije (SPD) i dvostruki kancelar je pozvao i na odmrzavanje novog, nikada u rad puštenog gasovoda Severni tok 2. Prema njegovim rečima, Nemačka ne čini dovoljno da se rat u Ukrajini okonča. Torsten Fraj, visoki funkcioner opozicione demohrišćanske Unije (CDU/CSU), međutim podseća da je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov skoro izjavio kako će Ukrajina nestati sa karte.

1 / 3 Foto: Printscreen

"To je "realnost" prema kojoj se treba postaviti, a ne prema "fantaziranju čoveka koji svoje finansijske interese stavlja ispred interesas svoje zemlje," rekao je konzervativni političar za izdanje Rajniše post od četvrtka.

Kritici se pridružila predsednica odbora Bundestaga za odbranu, liberal (FDP) Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

"Kada (Šreder) kaže da Putin želi rešenje, treba da kaže i kako to rešenje izgleda - Putin, naime, želi istočnu Ukrajinu," rekla je ona u jednoj emisiji televizije RTL. Šreder, 78, je dugo u Nemačkoj pod optužbom zbog bliskosti sa Putinom i poslova sa ruskim državnim sektorom energetike. Ni u njegovoj SPD ne smatraju da se od početka ruskog napada na Ukrajinu u februaru dovoljno distancirao od Kremlja, pa će jedan ogranak stranke u Hanoveru u narednih nekoliko dana razmotriti njegovo isključenje.

(Espreso / B92)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.