KINA UVELA SANKCIJE: Situacija sve napetija!
Ilustracija, Foto: Profimedia

odlučili

KINA UVELA SANKCIJE: Situacija sve napetija!

Prema njegovim rečima sankcije su uvedene "Tajvanskoj fondaciji za demokratiju" i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj,

Objavljeno:

Kineske vlasti uvele su sankcije protiv dva fonda na Tajvanu zbog podrške tajvanskim separatistima i klevetanja Kine.

To je saopštio portparol Kancelarije Državnog saveta Kine za tajvanske poslove, Ma Sijaoguang.

Prema njegovim rečima sankcije su uvedene "Tajvanskoj fondaciji za demokratiju" i Međunarodnom fondu za saradnju i razvoj, prenosi agencija Tass.

"Te organizacije su povezane sa separatističkim elementima na Tajvanu, klevetale su našu zemlju i pokušale da utiču na međunarodnu zajednicu za kršenje principa jedne Kine", navodi se u saopštenju kineskog zvaičnika.

Kineska vlada je zabranila saradnju organizacija, kompanija i pojedinaca iz kontinentalne Kine sa tim fondovima, dodaje se dalje.

Pored toga, Peking je sankcionisao nekoliko kompanija koje se bave energetskim, medicinskim, satelitskim i mrežnim tehnologijama, koje su obezbeđivale sredstva za pomenute fondove, piše u saopštenju.

Predstavnici menadžmenta i ovlašćena lica u kompanijama koje su finansirale ta dva fonda više neće moći da posećuju kontinentalni deo Kine i da sarađuju sa kineskim preduzećima, naveo je Ma Sjaoguang.

1 / 4 Foto: Profimedia

Ni voće, ni riba...

Kina je obustavila uvoz voća i dve vrste ribljih proizvoda iz regiona Tajvana, izjavio je Ma Sijaoguang, portparol Kancelarije za Tajvanske poslove pri Državnom savetu.

Zabranjuje se uvoz grejpfruta, limuna, pomorandže i zamrznute skuše sa Tajvana, prenosi Kineski međunarodni radio.

"Izvoz prirodnog peska iz matičnog dela Kine na Tajvan je takođe obustavljen", naveo je Ma.

Do najnovijeg zaoštravanja odnosa u Tajvanskom moreuzu došlo je zbog posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongres Nensi Pelosi Tajvanu, koji Kina smatra delom svoje teritorije.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.