KINA OBJAVILA MAPU, SVE OKO TAJVANA SE CRVENI: Da li je ovo vojni odgovor na Pelosin dolazak?
Nensi Pelosi na Tajvanu, Foto: Profimedia, Printscreen Twitter

zahuktava se

KINA OBJAVILA MAPU, SVE OKO TAJVANA SE CRVENI: Da li je ovo vojni odgovor na Pelosin dolazak?

BBC-jev dopisnik iz Kine Stiven Mekdonel na Tviteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji

Objavljeno: 08:15h

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je danas da je Kina sprovođenjem vojnih vežbi prekršila pravila Ujedinjenih nacija, izvršila invaziju na tajvansku teritoriju i da kineske snage blokiraju vazdušni prostor i vode koje pripadaju Tajvanu.

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da će to ostrvo čvrsto braniti svoju bezbednost, suprotstaviti se svakom potezu koji narušava njegov teritorijalni suverenitet i da će vojska podići "nivo budnosti" na takav način da to neće provocirati sukobe, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da "Kina nastavlja da vodi psihološki rat protiv Tajvana", te da građani ne bi trebalo da veruju u glasine, a upućen im je poziv da prijavljuju sve lažne vesti vladi.

BBC-jev dopisnik iz Kine Stiven Mekdonel na Tviteru je objavio kartu koju su objavili kineski državni mediji.

Karta prikazuje lokacije planiranih kineskih vojnih vežbi, koje će se održati od četvrtka do nedelje, nakon odlaska Nensi Pelosi s Tajvana.

I tajvanska predsednica Cai Ing-ven osudila je kineske vojne vežbe, kazavši da se radi o "nepotrebnoj reakciji".

Ubrzo nakon dolaska predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi u Tajpej, kineska vojska je počela vazdušne i pomorske vojne vežbe u blizini Tajvana i probna lansiranja konvencionalnih projektila u moru istočno od tog ostrva, navodi britanska agencija.

1 / 6 Foto: Profimedia

Peking kaže da strani avioni ili brodovi ne bi trebalo da ulaze u to područje dok su njihove vežbe u toku.

Tajvan tvrdi da je ovo kršenje međunarodnog prava i globalnih pravila trgovine i otpreme.

Kineski ambasador: Kina ima pravo da zastiti svoj suverenitet nad Tajvanom

Kineski ambasador u Vašingtonu Ćin Gang osudio je, kako je navedeno, nepromišljenu, provokativnu posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi kineskom regionu Tajvanu.

Ćin je u intervjuu za CNN rekao da je to ozbiljno kršenje principa jedne Kine i odredbi tri zajednička saopštenja Kine i SAD.

Istakao je da će poseta Pelosi rezultirati eskalacijom tenzija u Tajvanskom moreuzu i u odnosima SAD i Kine, prenosi kineski međunarodni radio.

Ćin je naglasio da se tajvansko pitanje ne odnosi na demokratiju, već na nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet Kine i dodao da ponovno ujedinjenje Kine ne može biti zaustavljeno.

Kineski ambasador je naglasio da se pitanje Tajvana tiče suštinskih interesa Kine.

- Kina ima svako pravo da brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Imamo potpuno pravo da uradimo ono što moramo - kazao je ambasador Kine u SAD.

(Espreso / Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.