NAJNOVIJI POTEZ VAŠINGTONA: SANKCIJE!
Foto: Profimedia

sankcije

NAJNOVIJI POTEZ VAŠINGTONA: SANKCIJE!

Predsednik SAD Džo Bajden dao je uveravanja da će ministarstvo finansija upotrebiti "sve alatke na raspolaganju da osigura da ruske elite snose odgovornost za svoje saučesništvo u ratu

Objavljeno:

Vašington je objavio danas nove ekonomske sankcije protiv ruskih firmi i oligarha bliskih predsedniku Vladimiru Putinu, medju kojima i protiv Andreja Gurjeva koji u Londonu ima najveću privatnu imovinu iza Bakingemske palate.

"Putinovi saveznici su se obogatili i finansirali bogate načine života", rekla je američka ministarka finansija Džanet Jelen u saopštenju.

Predsednik SAD Džo Bajden dao je uveravanja da će ministarstvo finansija upotrebiti "sve alatke na raspolaganju da osigura da ruske elite i oni koji podržavaju Kremlj snose odgovornost za svoje saučesništvo u ratu koji je koštao nebrojeno mnogo života".

Biro za kotnrolu strane imovine (OFAC) američkog ministarstva finansija je tako zamrzlo imovinu Andreja Gurjeva osnivača firme za djubrivo Fosagro, "bliskog saradnika" Vladimira Putina i bivšeg člana ruske vlade.

Oligarh je vlasnik palate Vitanherst u Londonu, druge najveće privatne rezidencije u Londonu, posle Bakeingemske palate. Protiv njega je Britanija već uvela sankcije.

Njegova jahta Alfa Nero kupljena za 120 miliona dolara 2014. godine koja polovi pod zastavom Kajmanskih ostrva takodje je na meti američkog ministarstva finansija. Ministarstvo je navelo da je brod deaktivirao uredjaje za geolokalizaciju da bi izbegao zaplenu.

Kompanija Fosagro medjutim nije na meti sankcije pošto su dozvoljene transakcije vezane za djubrivo i druge poljoprivredne proizvode.

Sin Andreja Gurjeva koji ima isto ime i već je na meti sankcija u više zemalja takodje je uključen u američke sankcije.

Na novom spisku je takodje metalurška firma Magnitogorsk, (MMK) jedan od najvećih proizvodjača čelika na svetu, koja doprinosi ruskom budžetu, kao i dve filijale njenog glavnog akcionara oligarha Viktora Rašnikova.

Bivša gimnastičarka i bivša članica Dume Alina Kabajeva koja je na čelu medijske grupe koja je za Kremlj i za koju mediji kažu da ima vezu sa Putinom, što on stalno negira, je takodje na listi sankcija SAD, i zamrznuta su joj sredstva. Ona je već na spisku sankcija EU.

Sankcije su uvedene za još tri oligarha i ruske javne firme i 24 ruskih entiteta vezanih za odbranu i tehnologiju.

(Espreso/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.